Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Navelstaarderij

Actueel 152 keer gelezen

COLUMN - Ik wil niet klagen, maar het valt niet altijd mee om columnist te zijn. Hoe nog serieus grappen te maken over de Westvoornse politiek? Vorige week maakte men het bonter dan bont. Kort samengevat voor degenen die wat beters te doen hebben dan zich in dorpspolitieke navelstaarderij te verdiepen: raadsleden en wethouder van Gemeentebelangen liepen weg uit hun partij.

Ze noemen zich nu op Facebook Inwonersbelang. Kan dat zomaar? Ja, dat kan. Het zijn gekozen volksvertegenwoordigers en die blijven zitten zolang ze willen, tot de volgende verkiezingen. In de coalitie verandert er dus niks. Maar de oppositie zou de oppositie niet zijn als ze er niks mee deden. Ze eisten gezamenlijk een extra spoedvergadering over de kwestie. Dat wil zeggen, ze bewéérden dat ze die geëist hadden. Wie dat verzoek had ingediend, door wie het ondertekend was en wat er nou precies in stond, dat kregen ze met z'n allen niet helder. Maar ze waren wél boos dat het niet ingewilligd was. Zo boos dat ze besloten niet meer te verschijnen op vergaderingen totdat die extra vergadering gepland zou zijn. De burgemeester probeerde met alle kracht die hij in zich had niet te ontploffen over dit merkwaardige gedrag, maar vatte de actie op als een verzoek om een extra vergadering. En dat verzoek probeerde hij in te willigen door een aantal data voor te stellen. Volgde meteen een ander probleem: de oppositieleden waren verhinderd op genoemde data. Eigenlijk konden ze pas met z'n allen aanwezig zijn op de eerstvolgende raadsvergadering die al gepland was en waar de kwestie ook al op de agenda stond.

Dat maar doen dan? Maar ja, dan was het natuurlijk geen éxtra vergadering meer. Dus bleven ze toch boos en verschijnen ze tot die tijd niet meer in (commissie)vergaderingen. Ja inderdaad, we hebben het nu dus over dezelfde oppositie die zich in november nog beklaagde in een open brief omdat ze zich buiten spel gezet voelde, omdat het er in de Westvoornse politiek niet democratisch aan toe zou gaan. Dus onthoud even: mocht u PvdA, CDA, D66 of VVD gestemd hebben, de vertegenwoordigers van uw belangen doen even vrijwillig niet mee aan het besturen van onze gemeente. Ze zijn nu druk met zichzelf en elkaar, niet met ons. Ik zat met opengezakte mond naar mijn computerscherm te staren en begon juist te twijfelen of ik het hilarisch of intriest moest vinden, toen ik bevangen werd door angst. Ging het wel goed met de voorzitter? De burgemeester probeerde met ijzeren zelfbeheersing de vergadering te leiden en tot een oplossing te komen. Maar dáár had niemand van de aanwezigen zin in. Men wilde lekker ruzie zoeken. Je hoorde aan zijn stem, zag aan zijn blik, aan zijn hele lichaamstaal dat aan zijn geduld en redelijkheid een einde kwam. Ging hij ontploffen? Een oerkreet van afschuw slaken? Met zijn schoen op tafel slaan? Braken in een inderhaast door de griffier aangereikt teiltje? Niets van dat alles. Hij hield stand. Ik hoop zó dat hij op zijn kamer een boksbal tot zijn beschikking heeft.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant