Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Operatie Steenbreek

Actueel 216 keer gelezen

COLUMN - Deze zomer komt het water met bakken uit de lucht vallen. Het meeste ging tot nu toe aan onze streek voorbij, maar voor hetzelfde geld zitten we er ook zomaar middenin. De overheid zorgt ervoor dat we droge voeten houden tijdens noodweer, maar er zit een grens aan wat mogelijk is. Soms valt er in korte tijd zoveel regen dat riolering en waterbergingen het niet meer aankunnen. Dan veranderen straten in beekjes, lopen kelders vol en begint iedereen te morren dat 'ze' het niet goed geregeld hebben. Maar 'we' kunnen zelf ook best wat doen.

En dan bedoel ik niet zandzakken om het huis opwerpen, zoals het stripfiguurtje Droppie Water ons in een advertentie van het waterschap adviseerde. Al zouden we willen, waar halen we in geval van nood zo snel dat zand vandaan? Of worden we geacht een voorraad aan te houden? Een raadselachtig en zonderling advies, hopelijk krijgen we er nog eens een nadere toelichting op. Een heel andere insteek heeft de Operatie Steenbreek. Gericht op preventie en goed uitvoerbaar. De actie richt zich tegen de verstening van onze omgeving. Onder invloed van reclame en tv-programma's wordt Nederland zo langzamerhand dichtgetegeld. Mensen zijn druk, hebben geen zin in tuinwerkzaamheden en proberen een onderhoudsvrije zone om hun woning te maken door in hun tuintjes verharding aan te brengen. Deze verstening speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding. Door het aanbrengen van verharding vermindert de doorlaatbaarheid van de bodem voor water. De versnelde afvoer van regenwater leidt tot overbelasting van het riool. Operatie Steenbreek is een landelijke actie met als doel tuinbezitters ideeën aan de hand te doen om hun tuin te 'ontstenen' en daarmee onder meer de afvoer van regenwater te vergemakkelijken, zodat overbelasting van het riool vermeden wordt. Er zijn elf 'icoonsteden' die als voortrekker meedoen aan de operatie. Deelnemende gemeenten krijgen een activiteitenpakket aangeboden met verschillende mogelijkheden om de versteende burger op het goede pad te brengen. Daarbij worden lokale tuinclubs en andere bestaande groeperingen gebruikt om een netwerk uit te zetten en kennis en ervaring uit te wisselen. Het is niet de bedoeling om alle tuinbezitters om te toveren in rozenkwekers of zeldzame plantenverzamelaars.

Het kan allemaal een stuk eenvoudiger. Een rijtje oersterke struiken doet al wonderen en de ouderwetse hortensia schijnt zo goed als onsterfelijk te zijn. Voor degenen die zelfs dat te veel gedoe lijkt is er nog het klassieke grasmatje. De maaibeurt wordt een fluitje van een cent als je daarvoor een robot inzet. Vroeger zag een stadje als Brielle er toch heel wat gezelliger uit toen er overal nog lapjes groen en bloemperkjes te zien waren bij de huisdeuren? Ook in Westvoorne word je treurig van de vergrijzing van het straatbeeld. Er zijn vast politici in Brielle en Westvoorne die preventie van wateroverlast in combinatie met het opfleuren van het straatbeeld een goed idee vinden. Het kost de gemeente weinig en het levert veel op. Kijk op www.operatiesteenbreek.nl en zet het op de agenda. Een win-win-situatie en dat voor een schijntje.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant