Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Niet stilzitten

Actueel 239 keer gelezen

COLUMN - Stilzitten, dat kun je beter niet doen. Je kunt er van alles van krijgen: overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten. En dat kun je allemaal oplopen zélfs als je naast dat stilzitten een actieve leefstijl hebt. Daar keek ik wel van op. Men is er nog niet uit waarom, maar het lijkt erop dat onze stofwisseling verandert bij lang stilzitten. Nu is het advies om ten minste elk halfuur even te gaan lopen of een paar minuten te staan. Moeten we dát weer aan onze baas gaan uitleggen. Die actieve levensstijl, die is niet zo moeilijk in te voeren.

Je kunt bijvoorbeeld dagelijks een rondje gaan fietsen, niet in zo'n lelijk lycra pakje natuurlijk, maar lekker in je normale kleding. Als je wel een (bijna) echte wielrenner bent, dan kon je de afgelopen week aan de profronde van Oostvoorne meedoen. Dan moet je weer wel zo'n pakje aan, anders ga je niet snel genoeg en dat is daar wel de bedoeling. Het was er weer druk en oergezellig. Wat kun je verder doen? Lopen natuurlijk. Gewoon 's avonds een blokje om, mijn favoriete invulling van de actieve levensstijl. Je houdt meteen een beetje contact met wat er speelt in de maatschappij. Of het nu op straat is of in bos en duin, je ziet van alles. Werd ik in de auto steeds vaker gesneden of bebumperkleefd door een telefonerende weggebruiker, nu zie ik ook tijdens mijn avondronde vreemde verschijnselen. Fietsers die over de weg zwalken, met intense blik loerend op hun smartphonescherm. Ook ruiters zag ik op die manier door de duinen draven. Een raar gezicht, maar vast minder gevaarlijk dan die fietsers, want paarden kunnen, in tegenstelling tot rijwielen, zelf in de gaten houden of er obstakels opdoemen. Deze week zag ik weer wat nieuws. Ik kuierde op m'n gemakje rond de Brielse dom toen ik daar jongelui zag die zich min of meer groepsgewijs in opperste concentratie met uitgestrekte arm voortbewogen. In hun hand de smartphone, die daar wel aan vastgeplakt leek te zitten. Het leek er niet op of ze aan het telefoneren, appen of filmpjes kijken waren. Wat dan?

Een passerende mevrouw zag me staren en praatte me even bij. Dit waren nu Pokemongamers. Mensen die met hun telefoon virtuele beestjes proberen te vangen. Hoe het precies werkte wist ze ook niet, maar je kunt verschillende beestjes vangen en zo een verzameling opbouwen. 'En dan?' vroeg ik. 'Nou, dan heb je ze hè.' Ze vond het duidelijk geen bijster intelligente vraag. Het spel leek haar een mooie manier om de jeugd de straat op te krijgen. 'Zo komen ze nog eens in beweging en in de buitenlucht, mijnheer. Beter dan het eeuwige gehang op de bank met die apparaten. Veel jongeren lijden al aan een nekhernia door dat gestaar op die moderne rotzooi. Het stond van de week in de krant. Kinderen krijgen een bochel van hun smartphone.' We werden opgeschrikt door een gamer die ons bijna onderstboven liep. Had hij nou een beginnend bocheltje of verbeeldde ik me dat maar?

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant