Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Onduidelijkheden

Actueel 118 keer gelezen

COLUMN - De buitenruimte is openbare ruimte: pleinen, wegen, lanen, straten, en plantsoentjes. Het is belangrijk dat deze plekken veilig zijn, omdat we er allemaal gebruik van maken. Het klinkt zo logisch als wat, toch valt het niet mee om dit voor elkaar te krijgen. Deskundigen buigen zich het hoofd over alle problemen die erbij komen kijken. De praktijk is vaak weerbarstig.

Maak je een weg zo dat er geen onoverzichtelijke bochten in zitten en met een mooi glad wegdek, dan gebruiken automobilisten die graag als racebaan. Zorg je voor fijne, brede groenstroken, dan laten mensen hun honden erop poepen en parkeren er hun auto's. Het vergt dan ook de nodige (mensen)kennis om alle problemen voor te zijn. Laatst reed ik weer eens tegen een leuk praktijkgevalletje aan. Ik reed op een doorgaande weg in de bebouwde kom. Van rechts kwam er een auto. Naar mijn mening kwam hij van een woonerf, want er zat een soort verhoging in het wegdek, zoals bij een oprit. Maar de bestuurder was duidelijk een andere mening toegedaan, want hij wilde voorrang hebben en toen ik die niet gaf, tikte hij woedend op zijn voorhoofd. Gelukkig remde hij wel af, zodat we niet hoefden uit te vechten wie er nu eigenlijk gelijk had. Eerlijk gezegd begon ik al gauw te twijfelen. Was het wel een woonerf, of zoals dat tegenwoordig eigenlijk heet: een erf? De bestrating zag er anders uit dan het geasfalteerde wegdek van 'mijn' route. Maar had dat iets te betekenen en zo ja, wat dan? Moest er dan ook nog een bord bij staan? En wat voor bord dan? Zo kom ik in onze gemeente – en in buurgemeenten – veel onduidelijke situaties tegen. Allerlei creatieve aanduidingen langs en op de weg die een oversteekplaats voor voetgangers suggereren, maar één ding weet ik zeker: zebrapaden zijn het niet. Bultige hobbels die misschien verkeersdrempels voorstellen, maar misschien ook niet. Onlangs werden er vragen gesteld in een commissievergadering over onduidelijkheden die ontstaan zijn bij de herinrichting van de Stationsweg in Oostvoorne.

De wethouder stelde onder meer voor om er eens een uitleg over te publiceren in een plaatselijk blad. Helaas, niet iedereen leest zo'n blad en de inrichting van de openbare ruimte hoort zo duidelijk te zijn dat er geen aanleiding is voor misverstanden of vraagtekens, ook zonder nadere toelichting. Omgekeerd mag van ons als gebruikers van de openbare ruimte verwacht worden dat we de elementaire regels kennen. Want hoe zat het ook alweer? Weet u wat een blauwe streep langs de trottoirband betekent? En een gele, doorgetrokken streep? Een gele, onderbroken streep? Wat is de maximum toegestane snelheid op een (woon)erf? Waar mag je er parkeren? Weet u wat een (fiets)suggestiestreep is en wat dat betekent voor fietsers en automobilisten? En kent u alle verkeersborden die zijn ingevoerd sinds u rijexamen deed? Gelukkig is er tegenwoordig het internet om onze kennis snel op te frissen. Onthoud vooral één ding: parkeren op het trottoir is verboden en asociaal. Oók als het pal voor je eigen deur is.

Dagboeknotities van een parttime huisman.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant