Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Bezinning

Actueel 107 keer gelezen

U heeft inmiddels wel door wat ik van vuurwerk in het algemeen en carbid schieten in het bijzonder vind. Zinloze pokkeherrie, milieuvervuiling, hinderlijk, gevaarlijk, geldverspilling. Niet gek dus dat ik een fel tegenstander ben van carbid schieten als evenement in het duingebied van Westvoorne. Maar ja. Er zijn nou eenmaal mensen die het wél leuk vinden en die probeer je als gemeente van de straat te houden en een plek te geven die zo min mogelijk hinder en gevaar oplevert. Dat snap ik. Tandenknarsend neem ik mijn verlies.

Dit jaar ontstond er ineens gedoe om die plek. Er waren klachten, er was sprake van uitwijken naar een andere locatie, maar uiteindelijk bleef alles bij het oude. Afgelopen week stond er een opmerkelijk punt op de agenda van de raadsvergadering: 'Motie van afkeuring voor de handelswijze van portefeuillehouder P.E. de Jong bij het verlenen van de evenementenvergunning inzake het carbidschieten op de locatie P-plaats 1e slag te Rockanje.' Interessant! Wat zou er zo afkeurenswaardig zijn aan de handelswijze van de portefeuillehouder dat het een motie verdient? Ik las de motie (in te zien op de website van de gemeente, via de agenda van de raadsvergadering van 20 december). Kernpunt: er was verzuimd een bepaalde ontheffing aan te vragen.

Ik ging er eens goed voor zitten. Wat zou De Jong hier op te zeggen hebben? Gelukkig is hij een spreker die goed te volgen is, iets wat je niet van alle deelnemers aan de vergadering kunt zeggen. Duidelijk legde hij uit dat die ontheffing niet aangevraagd kón worden omdat de betreffende instantie die niet geven kan, maar alleen achteraf toetst. Verder stonden er nog wat zijdelingse puntjes in de motie, waarvan hij ook glashelder kon laten zien dat ze kant nog wal raakten. Klaar af uit, zou je als willekeurige toehoorder denken.

Maar dan ken je de politici van Westvoorne nog niet. O, o, o, wat er toen volgde, hoe moet ik dat samenvatten? (Kijk zelf dat punt terug, dan snapt u mijn verbijstering.) Een Poolse Landdag is hierbij vergeleken een strakke exercitie. De plaatsvervangende voorzitter deed wanhopig zijn best, maar de Westvoornse raad in bedwang houden is moeilijker dan een school haring door een brandende hoepel laten springen. Men viel elkaar in de rede, bewandelde zijpaden, hanteerde luidkeels non-argumenten, luisterde niet naar elkaar, maakte elkaar verwijten over het verleden, en toen dit alles uitliep op wat onsamenhangend gestamel kreeg je als luisteraar het gevoel dat de indieners van de motie zelf óók door kregen dat hun actie nergens op sloeg. Maar sorry is een moeilijk woord, dus die motie kon niet van tafel. En zo gebeurde het dat partijen die landelijk toch serieus genomen worden (VVD, PvdA, D66 en CDA) een motie indienden waarvoor iedere zinnige politicus zich de ogen uit de kop zou schamen. Er was één oppositielid dat ballen toonde en zich distantieerde van deze circusact: de heer Vinke (VVD). Tot slot van de vergadering riep de burgemeester iedereen op tot bezinning. Nou, doe je best met z'n allen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant