Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Jubileum Botlekbrug 

Actueel 191 keer gelezen

Wij Nederlanders staan wereldwijd bekend als eersteklas techneuten op het gebied van alles wat maar enigszins met water van doen heeft. Of het nu gaat om een dam in the middle of nowhere, het droogleggen van een moeras in verweggistan, het uitbaggeren van dichtgeslibde riviermondingen, het bergen van scheepswrakken in moeilijke zeeën, het boren van tunnels door drassige rivierbodems of het bouwen van bruggen over wild kolkende rivieren, het eerste wat men doet is een team van Nederlandse ingenieurs optrommelen. Dan komt het goed.

Behalve bij één probleemgevalletje. En dat ligt ongelukkigerwijs in onze regio. Veel inwoners van Voorne-Putten kunnen erover meepraten. 'Je gelooft het niet, maar pas stond ik voor de 87ste keer voor een gestoorde Botlekbrug', verzuchtte een vriend onlangs. Nee, dat geloofde ik inderdaad niet. Hij houdt nogal van overdrijven namelijk. En hij bleek dus ook ongelijk te hebben. Toen ik de feiten checkte bleek dat het pas om de 83ste keer ging sinds de opening in juli 2015. Toch best storend als dat ding op je route ligt. Wat mankeert eraan? Is het niveau van ons onderwijs zo gedaald, dat huidige ingenieurs geen storingsvrije brug meer kunnen bouwen? Ach, het zit hem allemaal in die computers, vertellen mensen die het weten kunnen. Je wilt niet weten wat voor software er allemaal aan te pas komt om zo'n stukje techniek gaande te houden. Of zou het toch zitten in het omloopwiel dat dit weekend vervangen is?

Hoe dan ook: zijn de bestuurders van omliggende gemeenten zich bewust van het naderende jubileum en zijn ze al in overleg over de viering ervan? Want als de storingen zich in hetzelfde tempo voor blijven doen dan betekent dit dat de honderdste storing zal plaatsvinden omstreeks eind april. Dat is een redelijk korte periode om met z'n allen een grootse herdenking voor te bereiden. In welke vorm kun je dat het beste gieten? Een protestactie zoals in de jaren zestig? Ik denk dan aan een bezetting van de brug door getergde gebruikers ervan. Mensen die op het wegdek gaan liggen, zich vastklinken aan relingen en spandoeken uitrollen met aansprekende leuzen. Of een aanpak op eigentijdse wijze? Persbericht uitdoen, zaaltje huren, hapje, drankje, regionale bestuurders uitnodigen en natuurlijk ook mensen van provincie en Rijkswaterstaat. Beter niet blijven steken op het niveau van de staatssecretaris, bij zo'n mijlpaal dient minstens minister Melanie Schulz als spreker uitgenodigd te worden. Trouwens, eigenlijk moet onze koning present zijn om de ernst van de situatie te onderstrepen, het probleem heeft ten slotte raakvlakken met watermanagement.

Uiteraard moeten ook alle bruggenbouwers en –monteurs opdraven en dan is het alleen nog een kwestie van een goede gespreksleider inhuren. Starten met centrale presentatie, dan opdelen in groepjes met de opdracht: of je nu in- of out-the-box wil gaan, doe je ding. Maar zorg dat de Botlekbrug zo snel mogelijk in orde komt. Zoals het nu gaat is het extreem hinderlijk, economisch schadelijk en een aanfluiting voor onze reputatie van degelijke Hollandse bruggenbouwers. We staan regionaal, landelijk, ja zelfs internationaal voor joker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant