Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Stemmen

Actueel 121 keer gelezen

Weet u al wat u gaat stemmen? Ik zweef als een gek. Wie gaat de grote landelijke problemen oplossen? Ik vrees niemand en dan dwaal je al gauw af naar de kleinere, particuliere problemen, in mijn geval vooral die van mezelf. Zoals het er nu naar uitziet is mijn oudedagsvoorziening niet zo goed als me in mijn jeugd altijd werd voorgesteld. Langer doorwerken en dan ook nog eens minder geld beuren. Dat is nog tot daaraantoe, maar niet precies weten hóe lang en hóe weinig, dat kan aan je gaan vreten. Dan kom je in de verleiding om op een partij te gaan stemmen die ervoor gaat om jouw problemen aan te pakken.

Om het beestje maar bij de naam te noemen: de partij van Henk Krol. Nou wil het geval dat Henk tot nu toe weinig bewijs heeft geleverd van financiële competentie. Iedereen weet nog hoe hij bij het runnen van zijn clubkrantje financiële gaten moest dichten en daarvoor andere gaten creëerde, namelijk pensioengaten bij zijn medewerkers. Een actie die voor weinigen een sterk punt op het CV zal zijn, maar in zijn geval toch zorgt voor een extra snufje ongeloofwaardigheid. Daarbij kwam afgelopen week zijn gebrekkige rekenvaardigheid aan het licht. Waarop hij niet reageerde met correcties maar met boosheid en verongelijktheid. Henk dus toch maar niet.

Wie dan wel? Geert Wilders? Die droomt van een Nederland waar joden met een keppeltje mogen rondlopen, maar islamieten hun kopvodden thuis moeten laten. Hij vindt dat Nederland van óns is. Helaas is dat niet zo. De wereld is van iedereen. Maar al die criminelen dan? Ja, die moet je aanpakken, ongeacht waar ze vandaan komen. Terugsturen naar land van herkomst kan soms lastig zijn, denk aan de dader van de schietpartij in Alphen, de pleger van de aanslag in Apeldoorn, de moordenaar van Pim Fortuyn, de terroristen die de MH17 neerhaalden. Nee, Geert ook maar niet.

Sybrand Buma dan? Die droomt van het Friesland van zijn jeugd, toen het leven nog lekker overzichtelijk was. Maar een politicus moet niet achterom kijken, die moet een visie voor de toekomst hebben. Sybrand dus ook maar niet. Alexander Pechtold misschien? Die wil verandering. Maar welke verandering precies? Dat brengt me op een idee: op internet de Stemwijzer invullen. Dan kom ik automatisch uit bij de partij die me het meest aanspreekt. Het is even wat vinkjes zetten, maar dan weet ik het. Alleen, ik kom wél uit op een heel gek partijtje, waarvan ik de naam hier niet eens durf te noemen. Ben ik dáár nou ineens een aanhanger van geworden, zonder dat ik het wist?

Dat lokale politiek ingewikkeld kan zijn wist ik al, maar landelijk lijkt het nog onoverzichtelijker. Dan las ik gisteren in de krant nog dat CDA, PvdA en GroenLinks in de Stemwijzer andere antwoorden verwerkten dan de standpunten in hun verkiezingsprogramma. Dit om beter te kunnen scoren bij de zoekende kiezer. Zouden ze het nu echt gek vinden dat weinigen nog vertrouwen hebben in de politiek?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant