Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Koning of president?

Actueel 111 keer gelezen

Wat zou jij liever willen zijn, koning van Nederland of president van Amerika? Een onverwachte vraag van mijn echtgenote, terwijl ze de krant zat te lezen. Of er soms vacatures waren, informeerde ik. Want als het parttime kan, ben ik overal in geïnteresseerd. Helaas, dat was niet geval. Het ging om een puur theoretische kwestie. Wat zou de leukste functie zijn voor mij?

Nou, geen moeilijke keuze. President van Amerika natuurlijk. Je gaat volledig ongegeneerd je eigen gangetje. Je beledigt vrouwen, Mexicanen, milieuactivisten en wie er verder maar op je pad komen. Je schaft in het wilde weg wetten af, roept dat je een muur om je land gaat bouwen, gooit eens wat bommen in een ver ander land. Je stelt een inreisverbod in en als dat mislukt geef je de tegenpartij de schuld. Je toetert in de rondte dat je enorm productief bent en iedere journalist die daar iets anders over vindt noem je onbekwaam en oneerlijk. Kortom, je hoeft je van de hele wereld niets aan te trekken. Een heerlijk gevoel. Ik zou het graag een poosje van hem overnemen, al was het alleen maar om de sfeer te proeven.

Dan onze koning. Nee, met hem zou ik voor geen goud willen ruilen. Je moet vierentwintig uur per dag op je woorden, daden en tellen passen. En als je dan voor je vijftigste verjaardag eens een tv-interview wil geven met een persoonlijk tintje, krijg je een journalist op je stoep die zich zo geremd voelt dat er geen zinnige vraag uitkomt. Hoe je je voelt bij het overlijden van je vader of je broer. Erg verrassend voor de kijkers dat dat verdrietige perioden waren. Claus had tot op zijn sterfbed last van het foute verleden van Duitsland. Dat gaf de interviewer een mooie opening naar een ander fout verleden. Hoe dat is voor jou en je vrouw als het over de rol van je schoonvader gaat? Hebben jullie het daar wel eens over? Ligt ze wel eens wakker van al die mensen uit haar land die uit vliegtuigen in zee werden gekieperd? Denkt ze ook aan hun lot als jullie op 4 mei op de Dam staan? De journalist durfde niet. Hoe voelt het als het halve volk kritische vragen heeft bij de hoogte van je salaris, de aanschaf van een dure speedboot, inclusief aanlegsteiger of een superdeluxe vakantiewoning in een ontwikkelingsland? De journalist houdt zijn mond, hij is bang van je. Nee, zo word je nooit een toffe koning, niks an.

Helaas, ik ben geen president of koning. Ook geen burgemeester of wethouder. Niet eens gemeenteraadslid. Als ik het wel was, dan zou ik alles in het werk stellen om de asbestdaken uit onze gemeente te laten verdwijnen. Helaas is degene die hier regelmatig op hamerde ons onlangs ontvallen. Mag ik even zijn taak overnemen? Die daken zijn levensgevaarlijk! Ze moeten zo snel mogelijk verwijderd worden.

Overigens ben ik van mening dat vuurwerk in het algemeen en carbidschieten in het bijzonder verboden moet worden. Overal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant