Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Erge dingen

Actueel 309 keer gelezen

Het is stralend zomerweer en dan is het niet leuk om te piekeren over wat er allemaal mis is in de wereld. Toch moet het gebeuren. Want als u het niet in de krant leest, waar dan wel? U zou zomaar zorgeloos door het leven kunnen gaan en dat zou toch een beetje onnozel zijn. Denk even aan de recente acties van Trump. Best grappig dat de president van Amerika als een lompe boer tussen de wereldleiders door hompelt, maar wat zullen op de lange duur de gevolgen zijn? Als een van de machtigste mannen op aarde het klimaatakkoord aan zijn laars lapt, hoe gemotiveerd zal men in ons land blijven om alles op alles te zetten om de Rotterdamse haven 'schoon' te krijgen? Wat als het Trumpisme besmettelijk blijkt te zijn?

Hierover peinzend dwalen mijn gedachten af naar andere ellende om ons heen. Dat er nog steeds asbestdaken op schuren en loodsen liggen te verkruimelen en dat wij die deeltjes inademen. Dat er daardoor straks steeds meer patiënten met asbestkanker zullen komen, die geen idee hebben hoe ze dat opgelopen hebben. Dat we 's nachts in geval van ziekte nog steeds naar Spijkenisse moeten toeren. Dat niet alleen de aanrijdtijden van ambulances een punt van zorg zijn, maar ook die van de politie. Dat we zo graag pochen op ons schone zwemwater, maar dat er nu blauwalg gesignaleerd is in het Brielse en Oostvoornse Meer. Domme pech natuurlijk, maar wel vies en gevaarlijk.

Wat ook erg is: er is een nieuwe locatie aangewezen voor het carbidschieten in Rockanje. Mooi dat het uit een natuurgebied wordt weggehaald. Maar vreselijk dat er weer een andere plek voor bedacht is. 't Is hier nou eenmaal een gewoonte, is de gedachte. Onzin. Gewoontes zijn aangeleerd en kunnen weer afgeleerd worden. Ook slechte gewoontes. Benieuwd wat de omwonenden van de nieuwe locatie ervan gaan vinden. Voor je het weet heb je weer een actiegroep en komt er weer gesteggel tussen advocaten over juridische twistpunten. Kost weer tijd, moeite, ergernis en geld. Zeg niet dat ik niet gewaarschuwd heb! Zouden er ook onderzoekbureautjes zijn voor carbidgeschillen? Dan zou de gemeente Westvoorne er een in kunnen huren, dat is bij de snippergroenkwestie ook goed bevallen.

Trouwens, over waarschuwen gesproken. Mijn voorspellingen komen soms niet uit. Eerlijk is eerlijk. In januari voorspelde ik dat eind april de honderdste storing van de Botlekbrug zou plaatsvinden. Dat hebben we niet gehaald. Afgelopen week kwam de teller pas op achtentachtig. Ik zat er dus best een beetje naast. Gelukkig heeft dat voordelen. Het gaat nog even duren voor we de honderdste keer kunnen vieren. Zo'n jubileum heeft best wat voorbereidingstijd nodig als je het goed wil aanpakken. Zouden er al werkgevers zijn die schadeclaims overwegen bij de beheerder van de brug? Die geld willen zien voor al die uren dat hun personeel te laat op het werk verscheen? Of automobilisten die gezamenlijk de brug gaan boycotten en een alternatieve, illegale veerdienst in de vaart gooien? Zo'n bijzonder jubileum laten we toch zeker niet ongemerkt voorbij gaan?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant