Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Afval

Actueel 232 keer gelezen

De goeie ouwe blikken vuilnisemmer is alleen nog te zien op plaatjes met nostalgische taferelen. Sinds we milieubewust werden zitten we met twee lelijke bakbeesten van afvalcontainers voor de deur. En als je gezegend bent met een achtertuintje en je wilt zo'n stinkend geval niet naast je voordeur, dan zit je ermee op je terras. Verre van romantisch bij zomerse etentjes, maar ja, alles voor de goede zaak. Afvalscheiding is geen abstract begrip meer, iets dat ergens ver van ons bed gebeurt. Afvalscheiding begint al achter de voordeur en daarbij worden er steeds meer eisen aan ons gesteld. Iedere gemeente probeert er het beste van te maken, maar dat is nog niet zo makkelijk. Want er zit een grens aan wat inwoners op kunnen brengen. Een grens aan de ruimte voor verschillende afvalbakken, een grens aan de kosten en moeite die we willen besteden aan ons huisafval en een grens aan de tolerantie voor zwerfafval in de buurt.

Het is daarom heel verstandig dat de gemeente Brielle een aantal bijeenkomsten gaat houden om de mening van burgers te peilen over wat wenselijk en haalbaar is. Zonder draagvlak dreigen wijzigingen die op papier redelijk lijken in de praktijk jammerlijk te mislukken. Daar kunnen andere gemeentes over meepraten. Zodra er extra kosten in rekening worden gebracht voor het inzamelen van huisvuil of grof vuil, zien we hoe inventief de mens is. Er zijn voorbeelden bekend van lieden die alles – en dan bedoel ik echt álles – in de open haard opstoken. De as? Die spoelen ze door de wc. Anderen dumpen hun vuilnis op ophaaldagen in buurgemeenten, deponeren het in openbare prullenbakken of storten het langs slootkanten of in natuurgebieden. Weg is weg. Mensen hebben nu eenmaal geen zin om voor dit soort kwesties hun portemonnee te trekken, zeker niet als ze al stevig moeten dokken voor gemeentelijke reinigingsrechten.

Een ander idee is om ieder huisadres te voorzien van een uitgebreide set containers, voor elk type afval een apart exemplaar: papier, groente/fruit/tuinafval, glas, plastic, metaal, chemisch afval en restafval. Afvalscheiding is een mooi ding, maar hier is natuurlijk geen mens voor te porren. Want wie gaat de benodigde ruimte hiervoor beschikbaar stellen? De gemeente? Om nog maar niet te spreken wat dit doet met het straatbeeld. Dat straatbeeld wordt trouwens ook behoorlijk verpest wanneer plastic en papier 'los' wordt opgehaald. De meeste mensen hebben meer aan hun hoofd dan het onthouden van ophaaldagen en dus zetten ze hun oude kranten en plastic zakken gewoon op straat wanneer dat zo uitkomt. De enige manier om vrijheid te geven in het 'aanbiedmoment' is het plaatsen van openbare inzamelingscontainers. Niet in nauwe straatjes, maar op pleintjes, kruispunten en in plantsoenen, goed gecamoufleerd, bijvoorbeeld door groen. Vervolgens zorgen dat ze op tijd geleegd worden. Een sticker erop met een telefoonnummer dat altijd bereikbaar is voor meldingen van defecten of overlast. En dan stoppen met al die ophaaldiensten die door onze woonwijken ronken. Tot slot nog een filevrije milieustraat en alle problemen zijn opgelost.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant