Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Andermans zooi

Actueel 155 keer gelezen

Rommel opruimen is vervelend, andermans rommel opruimen veel vervelender. Dat begint al in je eigen huis. Waarom liggen hier kranten, sokken, boodschappenbriefjes, tijdschriften, facturen, plakband, overal, behalve waar je ze nodig hebt? Ten einde raad ga je maar weer eens opruimen, ook als je die kranten, sokken enzovoort daar absoluut niet zelf gedumpt hebt. Dan gaat het nog om je huisgenoten. Erger wordt het als je met de troep van vreemden geconfronteerd wordt. Friteszakken op je stoep, kattenpoep in je voortuin, ik noem maar wat. Je kunt er lang omheen draaien, maar uiteindelijk komt het er op neer dat jij degene bent die aan het opruimen slaat. Zelden heb ik bij dergelijke acties een goed humeur.

Zou dat anders zijn als je een professionele schoonmaker bent? Ooit zag ik op het perron van een metrostation een man met bezem in de weer. Een reiziger die net het laatste slokje koffie uit zijn bekertje genomen had gooide het achteloos over zijn schouder voor de voeten van de schoonmaker. Wat zou er in het hoofd van zo iemand omgaan bij die onbeschofte en vernederende daad? Jij wordt betaald om mijn rommel op te ruimen, dus hier, ga je gang? Nog nieuwsgieriger was ik naar de reactie van de vegende man. Zou hij een opmerking maken? Schelden? De lomperik met zijn bezem te lijf gaan? Of de vent negeren en het bekertje gewoon laten liggen? Niks van dat alles. Hij vertrok geen spier en veegde het ding met een welgemikte zwiep mee met de rest. Misschien had hij er helemaal geen slecht gevoel bij en was ik de enige op dat perron wiens bloeddruk gestegen was?

Laatst zag ik een opruimactie waar ik intens vrolijk van werd. Ik wandelde langs een groenstrook in de bebouwde kom en zag daar twee spelende kinderen van een jaar of zeven. Toen ik dichterbij kwam zag ik wat hun spel inhield. Ze waren bezig plastic zakjes te vullen met hondendrollen. Verbaasd bleef ik staan. Zou ik vragen of hun ouders wel wisten wat ze aan het doen waren? Of had moeder juist gezegd: gaan jullie op je vrije woensdagmiddag maar eens wat nuttigs doen, lekker hondenpoep opruimen in het plantsoentje? Zo ja, waren die mensen dan verstandige, moderne opvoeders, of compleet van lotje getikt?

Het meisje zag blijkbaar mijn verbazing en kwam, zwaaiend met haar goed gevulde zakje op me toe. 'Er liggen hier allemaal drollen, mijnheer. En dat is vies!' 'Ehm, ja, zeg dat wel. Goed bezig jullie', prees ik. Ik liep verder en keek nog eens verwonderd over mijn schouder. Precies op tijd om het jongetje een run te zien nemen richting singel. Als een volleerd lassowerper slingerde hij zijn zakje het water in en bleef belangstellend kijken. 'Hij zinkt al!' riep hij enthousiast naar het meisje, die nu ook kwam aangerend. Zo snel als ze kon wierp ze haar buit er achteraan. Na even in het water gestaard te hebben liepen ze naar een poepzakjesautomaat, trokken er verse exemplaren uit en togen weer aan de arbeid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant