600 jaar na het leggen van de eerste steen, zijn we toch met z'n allen trots op deze eyecatcher midden in onze stad! Fotografie: Jos Uijtdehaage
600 jaar na het leggen van de eerste steen, zijn we toch met z'n allen trots op deze eyecatcher midden in onze stad! Fotografie: Jos Uijtdehaage Foto: Jos Uijtdehaage

Feest in Brielle: Sint-Catharijnekerk bestaat 600 jaar!

Actueel 678 keer gelezen

Brielle - Zeshonderd jaar geleden werd begonnen met de bouw van de huidige Brielse Dom. Vanwege dit heuglijke feit zijn er aanstaande zaterdag dus volop festiviteiten in en rond deze prachtige kerk.

Haar voorloper zou rond 1405 afgebrand zijn. In 1417 wordt dan ook de 'eerste steen' gelegd voor een ambitieus statussymbool voor de stad, een kerk met een exceptioneel groot middenschip en een toren hoger dan 110 meter.

Zoals we allen dagelijks kunnen zien, zijn de kerk en toren, vanwege financiële problemen, nooit afgebouwd. De toren telt 60 meter hoog (318 treden) in plaats van de beoogde 120 meter en de kerkbouw is niet verder gegaan dan het schip. Het dwarsschip (transept) en koor zijn niet verder gekomen dan wat fundamenten in de grond. Het schip is uiteindelijk gesloten tussen de twee al gebouwde vieringspijlers.

De kerk is van oorsprong rooms-katholiek. Vanaf april 1572, nadat de Watergeuzen Den Briel hadden veroverd op de Spanjaarden, is de Sint-Catharijnekerk een protestantse kerk. Nu, zo'n 600 jaar na het leggen van de eerste steen, zijn we toch met z'n allen trots op deze eyecatcher midden in onze stad. En dat moet gevierd worden!

Festiviteiten

Rondom en in de kerk is aanstaande zaterdag van alles te beleven. Op het buitenterrein wordt muziek gemaakt en in de kerk wordt aan het eind van de middag een opgewekt orgelconcert ten gehore gebracht. Voor de kinderen is er een spannende puzzeltocht die voor hen onverwachte en geheimzinnige wendingen krijgt. Een aantal Brielse Gidsen wandelen met u naar bijzondere plekken waar een ander licht op de geschiedenis wordt geworpen.

Kortom, dit mag u niet missen, we vieren met z´n allen het 600 jarig bestaan van onze trots, de Sint-Catharijnekerk. Zaterdag 12 augustus, vanaf 13.30 uur!

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant