van boven naar beneden: zijgevel aan de Jan de Klerkstraat, vooraanzicht Van Sleenstraat en rechter zij aanzicht - Juli Architecten
van boven naar beneden: zijgevel aan de Jan de Klerkstraat, vooraanzicht Van Sleenstraat en rechter zij aanzicht - Juli Architecten Foto: Liesbeth Speelman

Nieuwbouw Catharinastichting

Actueel 1.521 keer gelezen

Brielle – directeur Nic Heijlands presenteerde 31 oktober aan de Commissie Grondgebied de plannen van de Catharina Stichting voor nieuwbouw en een compleet zorg- en dienstverleningspakket voor senioren en ouderen in Brielle.

Medio 2018 wordt gestart met nieuwbouw aan de Van Sleenstraat. Het gebouw krijgt twee verdiepingen en aan de kant van de Jan de Klerkstraat drie. Op de begane grond komen er 28 plekken voor intensieve zorg bij dementie. Op de etage(s) erboven appartementen, deels in de sociale sfeer, ook met zorgfaciliteiten. Partners, waarvan één van beiden na een tijdje psychogeriatrische zorg nodig zou hebben, kunnen zo toch in hetzelfde gebouw blijven wonen. Voor degenen met een kleinere beurs start medio 2019 vervolgens de verbouw van het Gasthuis aan het Slagveld tot 45 sociale huurappartementen met zorg. De Catharinastichting biedt een uitgebreid voorzieningenpakket: een restaurant, een maaltijdvoorziening, dagbesteding in samenwerking met Op Aarde en kortdurende verblijfsmogelijkheden na bijvoorbeeld een operatie. In het ontwerp van Juli architecten is veel zorg besteed aan de mogelijkheden voor de bewoners om elkaar te ontmoeten en aan de groene ruimte, ook voor de psychogeriatrische bewoners. Het groen van de stadswallen blijft vanaf de straat zichtbaar. Medio 2020 moet alles gerealiseerd zijn.

Ook infirmerie verhuist

De infirmerie verhuist mee naar het nieuwe gebouw en krijgt een eigen ingang aan de zijkant. Kortom, Brielle krijgt echt hele mooie voorzieningen, concludeert de directeur van de Catharina Stichting. Het beleid van de Catharinastichting is dat zij niet zelf eigenaar wordt van de gebouwen, maar ze huurt. Voor de bouw is een tender uitgeschreven.

"Zijn alle Brielse senioren en ouderen in de toekomst verzekerd van een plekje in de nieuwe accommodaties, mochten zij dat nodig hebben?" was een vraag van SP'er Erik Bunte aan de directeur van de Catharina Stichting. Die antwoordde : "Wij bouwen wat wij maximaal van de zorgverzekeraars mogen realiseren en baseren ons op de te verwachten vraag. Op dit moment stijgt deze echter weer gigantisch en de verzekeraars staan helaas niet te trappelen om daarop in te spelen.

Speelveldje aan de Van Sleenstraat

Commissielid Bas van der Linden constateerde dat een deel van het speelveldje bij de Jan de Klerkstraat wordt opgeofferd aan een aantal parkeerplaatsen. Het zou niet zo moeten zijn dat jongeren daar straks te horen krijgen dat ze er niet mogen voetballen of spelen omdat dan de auto's beschadigen. Wethouder André Schoon stelde hem gerust: er zal hoe dan ook voor worden gezorgd dat de speelplek voor de jeugd behouden blijft.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant