Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Gevaar en gezelligheid

Actueel 778 keer gelezen

We werden wakker van een scherpe knal. Was dat een pistoolschot? Er volgde nog meer geknal en geknetter. Ja natuurlijk, het is weer vuurwerktijd. De tijd van gezelligheid, van feestdagen. En de tijd van overlast. Wij waren vast niet de enigen die nu wakker lagen. Ik dacht aan het berichtje in het Algemeen Dagblad dat ik onlangs las. Massa's streekgenoten gaan nu alweer gebukt onder vuurwerkoverlast. De klachten komen elk jaar vroeger. In september ontving een GroenLinks-raadslid van Rotterdam al de eerste mailtjes. Want dan is de R weer in de maand. De R van vuurwerk.

De politie meldt dat dit jaar al miljoenen knallen voorkomen zijn door de aanpak van handelaren en inbeslagname van containers vol illegaal vuurwerk. Wat overblijft is de overlast van licht vuurwerk dat het hele jaar verkocht mag worden. Handige jongens kunnen van dat lichte vuurwerk flinke bommen maken. Vervelend als je daar van wakker schrikt, nog vervelender als het mis gaat en er gewonden vallen. De tolerantie voor al deze ellende is behoorlijk aan het afnemen. De Stichting Maatschappij en Veiligheid waarvan Pieter van Vollenhoven voorzitter is, pleit ervoor dat de jaarwisseling een gecontroleerd evenement moet worden met professionele vuurwerkshows.

Vele gemeenten zijn al bezig met die ombuiging, die lastig is zolang consumentenvuurwerk niet verboden is en men de overtuiging heeft dat een dergelijk verbod niet te handhaven valt. Ook in Westvoorne worden er pogingen gedaan de ellende te concentreren. Iedere bezoeker van een vuurwerkshow is een particuliere afsteker minder, is de gedachte. Vorig jaar werd in Oostvoorne een centrale vuurwerkshow georganiseerd en voor zo'n eerste keer kon men redelijk tevreden zijn over het resultaat. De vraag is hoe dit zich ontwikkelt als deze lijn wordt voortgezet. Vandaar dat er dit jaar ook in Rockanje een poging gedaan wordt. Bewoners zijn blij als dit potentiële vuurwerkafstekers uit hun buurt weglokt. Maar bewoners van de omgeving waar de vuurwerkshow gepland is – midden in de bebouwde kom – denken daar begrijpelijkerwijs anders over. Geef ze eens ongelijk. Je zal ongevraagd die herrie en drukte voor je deur krijgen. Kan het niet elders? Buiten de bebouwde kom bijvoorbeeld? Maar dáár kun je dan weer geen bezoekers verwachten is het idee. Want gezelligheid is leuk, maar je moet er niet te ver voor lopen en al helemaal niet voor op de fiets stappen. Dan is de lol er al af. Dus dan moet het maar in de woonwijk. Bewoners daar kunnen zich dit jaar voorbereiden op extra herrie, stank en vervuiling. Je moet wát over hebben voor de goede zaak: de aanloop naar een algemeen vuurwerkverbod.

Tot het zover is zitten oogartsen weer klaar om tijdens de feestdagen overuren te draaien. Tijdens de afgelopen jaarwisseling hebben 176 mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen. Negentien mensen werden blind aan één oog. Vijf ogen zijn inmiddels volledig verwijderd. Vrijwel de helft van alle slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant