Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Protest met bal na

Actueel 282 keer gelezen

Je vergeet het wel eens omdat een mens een slecht oog heeft voor zijn dagelijkse omgeving, maar de binnenstad van Brielle is natuurlijk ronduit sprookjesachtig. De Anton Pieck- geveltjes, gezellige straten, knusse pleintjes, alles straalt een oerhollandse gemoedelijkheid uit. Als je hier woont moet je de hele dag wel spinnen van tevredenheid en het lijkt erop alsof de inwoners dat ook werkelijk doen. In Brielle hoor je relatief weinig gesputter en gepruttel. Het is zelfs zo dat een traditionele protestmars, want zo mogen we de jaarlijkse Maskerade toch wel noemen, zó weinig mensen op de been brengt dat het evenement aan alle kanten ondersteund moet worden. Welke gemeenten in Nederland (Europa, de wereld…) kennen die luxe? Meestal hebben bestuurders en ordehandhavers hun handen vol om ontevreden burgers in het gareel te houden omdat iedere uiting van ongenoegen zomaar uit kan lopen op hevige agressie en vandalisme. Dan is men allang blij als het volk zich een beetje koest houdt.

Niet in Brielle. Daar dreigt de Maskerade een zachte dood te sterven als er niet stevig wordt ingegrepen. Wat moet je doen als er geen spontane 'protestant' de straat meer op wil? Waar zijn al die babyboomers gebleven die in hun jonge jaren vol verontwaardiging voor iedere dwarse scheet op de barricaden klommen? Die zitten op hun oude dag te dommelen bij het haardvuur in hun Anton Pieck-huisje met een kop warme chocolademelk en een stuk peperkoek. Hun nakomelingen laten het er ook bij zitten, want babyboomers hebben hun kroost vertroeteld en gepamperd, de term 'onrecht' is ze onbekend.

Dus wat nu? Out-of-the-box denken! Creatief te werk gaan! Dit jaar is er de oproep om je ook aan te sluiten bij de Maskerade als je blaakt van tevredenheid en in de verste verte geen inspiratie hebt voor een protestleus. Gewoon meedoen voor de gezelligheid. Trek een gek pak aan, doe een masker voor je snufferd en lekker meelopen in de stoet. Verzin een thema en neem je teamgenoten van de sportclub mee. Een soort lampionoptocht, maar dan zonder lampions zeg maar. Of weet je wat? Neem gewoon wél een lampion mee, werkt sfeerverhogend. Na afloop is er bal masqué. Als dit alles nog geen hond de deur uit krijgt, weet ik het ook niet meer.

Hoe anders zou zoiets lopen in de gemeente Westvoorne. Daar borrelt en pruttelt van alles. Er zijn mensen die zich klaar maken voor een gerechtelijke procedure om het eigendomsrecht van hun tuintje tot het laatste snippertje groen te verdedigen. Anderen maken zich giftig om een wandelpad door de duinen dat (misschien) op onjuiste wijze verhard werd. Weer anderen verzetten zich tegen het verbreden van een strandopgang. Er zijn strubbelingen over wáár je nou precies met carbid kan schieten of een vuurwerkshow wilt hebben. Geef die lui een viltstift en een spandoek en ze staan morgen met z'n allen voor het gemeentehuis. Hoeft heus geen chocolademelk bij. Er kán spontaan 'bal na' losbarsten, maar dat wordt vast geen stijldansen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant