Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Risico's

Actueel 198 keer gelezen

Een wereldhaven, een grote concentratie van petrochemische industrie, een internationaal vliegveld en dat allemaal in een gebied waar heel veel mensen wonen. Hoe benoem je zoiets? Het antwoord las ik in de Risicowijzer Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond: complex en risicovol. Wat is dat nou? Risicovol? Ik ben juist gewend om door folders en voorlichtingskrantjes gerust gesteld te worden. Toch maar even verder lezen.

Een ramp kan altijd en overal plaatsvinden. Daar willen we met z'n allen niet teveel aan denken, maar zo is het natuurlijk wel. Denk bijvoorbeeld aan terrorisme, zegt de risicowijzer. Zelf denk ik daar eigenlijk zelden aan. Wel eens als ik in Rotterdam in de metro stap. Maar hier op Voorne nooit. Dom en naïef waarschijnlijk, toch wil ik het graag zo houden. Ander voorbeeld: de vogelgriep. Echt waar? In onze regio? Ik moet bekennen dat ik daar nog geen seconde bij stil heb gestaan. Noem me een struisvogel, maar dat wil ik dan ook graag blijven. Laatste voorbeeld: industriële ongevallen. Ja, om voor dát risico je kop in het zand te steken moet je wel een mega-uilskuiken zijn. Ik noem Odfjell, Shell Pernis en ExxonMobil. We weten wat we moeten doen als de sirene gaat, op papier ziet het er logisch en goed overdacht uit: naar binnen, ramen en deuren dicht, luister naar Radio Rijnmond en kijk op de juiste websites voor informatie. Volg de instructies op. Iedereen die dat bij de laatste calamiteit probeerde, weet echter wat er gebeurde. Chaos. En toen was er nog niet eens sprake van een echte ramp.

De risicowijzer draait er niet omheen: het is mogelijk dat we bij een ramp onverwacht langere tijd binnenshuis moeten blijven. Daar moeten we op voorbereid zijn. Er moet een noodvoorraad in huis zijn voor drie dagen. Let wel: in huis, dus niet in het schuurtje parkeren, dan heb je er op het moment suprême nog een probleem bij. Ik lees de checklist door en voel een lichte paniek opkomen. Hoewel ik tot op het bot doordrongen ben van de gevaren van de regio waar ik woon, ben ik hier allerbelabberdst op voorbereid. En u? Heeft u een radio op batterijen bij de hand? Een zaklamp? En heeft u dan aan reservebatterijen gedacht? Heeft u een doosje lucifers in waterdichte verpakking? Een gereedschapsset met hamer, schroevendraaiers en een waterpomptang? (Nee, niét in het schuurtje). Een EHBO-trommel met gebruiksaanwijzing? Voedsel voor drie dagen? En water voor drie dagen, dat is negen liter water per persoon. Let op: jaarlijks verversen.

Hoe meer ik lees, hoe meer de paniek stijgt. Gelukkig is er ook een advies voor panieksituaties: rustig blijven. En alsof het zo wezen moet valt op dat moment de Havenkrant in de bus. Wat lezen we daar bij de vraag hoe het staat met de veiligheid? 'Het aantal incidenten in de haven neemt juist af.' Wat een opluchting! Maar die kwesties bij Shell en ExxonMobil dan? Toeval. Het zijn dan wel raffinaderijen op leeftijd, maar er wordt flink aan gesleuteld. Ik slaak een zucht van verlichting. Vannacht gaan we weer rustig slapen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant