Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Jaarwisseling

Actueel 288 keer gelezen

Hoe was uw jaarwisseling? Oliebollen, champagne, naar de televisie koekeloeren met uw schoonfamilie, het gewone werk zeg maar? Of maakte u er een dolle fuif van? Liep u slempend van kroeg naar kroeg met een plastic tas vuurwerk onder de arm waaruit u kwistig rotjes rond knalde? En had u daarbij een vuurwerkbril op of vond u dat bij nader inzien toch geen gezicht? Voor je het weet sta je tegenwoordig als malloot op iemands Facebook te kijk en zie jezelf daar maar weer eens af te krijgen. Ik hoorde dat er zelfs mensen zijn die hun gewone bril afzetten bij het afsteken van vuurwerk. Want je hebt tegenwoordig dan wel supervoordelige aanbiedingen bij bepaalde opticiens, maar het is toch zonde als je brilletje schade oploopt in zo'n vuurwerknacht. Dan nog liever je oog, dat lappen ze wel weer op. De dokters zijn zo knap tegenwoordig.

Misschien was u wel bij een georganiseerde, centrale vuurwerkshow, bijvoorbeeld in de gemeente Westvoorne. Dat was nog best spannend de hele dag, met die storm. Stel je voor dat het hele feest niet door had kunnen gaan, dan hadden we uren lang voor niks discussies gehad in de gemeenteraad, dan hadden omwonenden voor niets ingesproken en handtekeningen ingezameld. Nu hebben we weer een heel nieuw jaar voor de boeg waarin we de jaarwisselingskwesties kunnen evalueren. Want dat carbid schieten, was dat nou een geslaagd evenement of niet? Wie bepaalt dat? Hoeveel bezoekers waren er en hoeveel plezier hadden die? En hoe was het met het vee in de omliggende stallen, was dat erg onrustig of hebben die beesten wel eens meer een slechte dag? En wat vonden de omwonenden? Die hadden die plek ooit niet bepaald uitgekozen omdat ze van feestgedruis houden, dat mag duidelijk zijn. Maar misschien was het met oordoppen in en een beetje goede wil toch best uit te houden? Je mag wel eens wat over hebben voor het pleziertje van een ander, toch?

Trouwens, over oordoppen gesproken. Er is een officieel advies om die dingen te gebruiken bij het bezoek aan zo'n evenement. Dus je gaat eerst alles in het werk stellen om harde knallen te produceren en vervolgens stop je iets in je oren zodat die knallen minder goed tot je doordringen. Anders loop je gehoorschade op, namelijk. Daar heeft de gemiddelde bezoeker geen boodschap aan uiteraard. Waar is die traditionele oudejaarsdag van vroeger gebleven zonder beschermingsmiddelen op en in je kop? Eerst lekker zelf horen hoe hard die knallen eigenlijk zijn.

Mochten er toevallig Oostvoornaars geweest zijn die de reis naar de Hippelseweg ondernamen en er met tuitende oren vandaan kwamen, die hoeven niet te treuren. Deze week is er de uitkomst van het project Geluidmeetnet. En waar komt die herrie in Oostvoorne vandaan? De EMO, BP-raffinaderij, Europaweg en Havenspoorlijn zijn de boosdoeners. Alles valt wel binnen de wettelijke normen, dus weinig aan te doen. En dan is het best lekker als je wat gehoorschade hebt opgelopen. Heb je toch mooi een rustig jaar voor de boeg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant