Afbeelding

Grondonderzoek Plas van Heenvliet

Actueel 656 keer gelezen

Zwartewaal - De Plas van Heenvliet is een voormalige zandwinput die momenteel wordt heringericht voor recreatieve activiteiten in opdracht van Gemeente Brielle door de aannemerscombinatie Plas van Heenvliet, een samenwerking van Boskalis, Bam Infra, Van Oord en Martens en Van Oord. Tijdens recente werkzaamheden is thermisch gereinigde grond aangebracht op braakliggend terrein.

De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat deze grond, ongeveer 200.000 ton, bepaalde vluchtige stoffen bevat die niet in gereinigde grond mogen zitten op basis van wet- en regelgeving. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar mogelijk andere verontreinigende stoffen.

De locatie waar de grond is gebruikt, is niet direct toegankelijk voor publiek. Ondanks dat de aangebrachte grond niet voldoet aan de normen, hebben de DCMR Milieudienst Rijnmond en de GGD laten weten dat gezien de onderzoeksresultaten en de situatie bij de plas er nu geen directe maatregelen nodig zijn. Wel wordt de locatie waar de grond is aangebracht afgedekt, waardoor direct contact met en verwaaiing van deze grond niet mogelijk is.

Met de herinrichting van de plas wordt veel grond toegepast die uit oorspronkelijk verontreinigde grond en bagger bestaat en thermisch is gereinigd. Grote toepassingen van dit soort grond worden vooraf getoetst door de DCMR, op basis van de door de reiniger van de grond aangeleverde gegevens over de kwaliteit van de grond. Dat is ook gebeurd bij de Plas van Heenvliet. Uit de gegevens van de grondreiniger bleek dat de grond kon worden gebruikt en past binnen de normen in wet- en regelgeving. Hoe de grond, die afkomstig is van het bedrijf ATM in Moerdijk, toch vervuild is geraakt, wordt onderzocht. Als er meer informatie bekend is over de situatie zal die worden gedeeld op de website van de gemeente www.brielle.nl.

Fotografie: M.de Neeff

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant