Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Huisartsenpost

Actueel 777 keer gelezen

Landelijke politici moeten zich niet met lokale politiek bemoeien, zeggen deskundigen. Er is zelfs een oproep tot een boycot van het landelijke slotdebat op de avond voor de verkiezingen. Want het gaat om plaatselijke problemen, die door de gemeentelijke politici aangepakt horen te worden. Dáárvoor ga je als burger in maart naar het stembureau. De praktijk is echter anders. Veel mensen weten niet precies door welke partijen of politici hun gemeente bestuurd wordt. En al helemaal niet wat er de afgelopen periode door die bestuurders tot stand is gebracht of juist niet. En welke partij zich nu precies inzet voor welk probleem. Als je om je heen vraagt waar men bezorgd over is, weet men wél punten te noemen. Bijvoorbeeld zorg voor veiligheid en gezondheid.

Als mensen vakjargon gaan gebruiken is er iets aan de hand. Dan werken ze in de sector of ze hebben er veel mee te maken. Wie had er vroeger ooit van een HAP gehoord? Nu weet iedereen dat het om een huisartsenpost gaat, de HAP die verdween uit onze directe omgeving. 's Avonds, 's nachts en in het weekend moet je een half uur rijden voor je met je gezondheidsprobleem kan aankloppen bij een huisartsen post. De verontwaardiging en ongerustheid daarover is groot. 'Middeleeuws', vinden sommigen. Of 'het lijkt hier wel een ontwikkelingsland.' Dat zijn nogal emotionele en overdreven uitspraken. Veel middeleeuwers of inwoners van ontwikkelingslanden zouden hun handjes dichtknijpen bij onze huidige, westerse gezondheidszorg en zeker niet mopperen over een nachtelijke reis van een halfuur met een zieke huisgenoot. Maar wij wel. Omdat we beter gewend waren. En wij zijn niet de enigen. Een landelijke krant schreef over de situatie elders. 'Stelt u zich even voor: wie in Woerden 's avonds na vijven pijn op de borst voelt en de huisarts of spoedeisende hulp belt, krijgt te horen: dan moet u even naar Utrecht.' Beste Woerdenaars, niet klagen! Wij hier op westelijk Voorne, inwoners van Brielle, Oostvoorne, Tinte en Rockanje, moeten in zo'n geval naar Spijkenisse. En wij hebben niet zo'n mooie rijksweg als jullie, wij boemelen dan over een provinciale weg met ongeveer honderdduizend verkeerslichten. En dan mag je hopen dat je niets mankeert waarvoor opname in een ziekenhuis noodzakelijk is, want dan ben/moet je nog verder van huis.

In Woerden krijgen lokale politici de volle laag, hoewel ze niets aan het probleem kunnen doen. Het is een gevolg van de Zorgverzekeringswet, waarmee zorgverzekeraars schaalvergroting en specialisatie willen organiseren. Ook in onze regio sputteren lokale bestuurders, maar de HAP blijft voorlopig ver van ons (ziek)bed. We moeten het hebben van landelijke politici, maar hoe bereik je die? Gelukkig dook er onlangs eentje op. Lodewijk Asscher bezocht Voorne en hij stond stil bij de spoedzorg op Voorne-Putten. Ambulances komen te vaak te laat, de enige HAP op het eiland is in Spijkenisse en de spoedeisende eerste hulp in het Spijkenisse Medisch Centrum is 's nachts gesloten. Hij keek ervan op: 'Wat hier gebeurt verwacht je eerder in een ontwikkelingsland.' Hup Lodewijk, help ons!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant