Afbeelding
1 April Column

Lumeij, held of crimineel

Actueel 373 keer gelezen

De laatste dagen naar 1 april zijn ingegaan. Vorige week kregen de Briellenaren de aankondiging dat de Tiende Penning geheven zou gaan worden en het vorderen van deze vorm van belasting kreeg afgelopen zaterdag zijn beslag.

Al vroeg kreeg de middenstand van binnen en buiten de vesting bezoek van de inners van deze vorm van belasting. Op 1 april 's avonds kunnen deze vrijwillig afgedwongen giften door middel van een loterij gewonnen worden. Schaf u dus tijdens het Geuzenbal ruimhartig loten aan, alles ten behoeve van de verenigingskas. Ook afgelopen zaterdag was daar de generale repetitie van het spel "Om de sleutel van de Stad" in de Plantage. Deze keer met de geplande uitbreiding van het spel: een scene waarin de achtergebleven arme vissersvrouwen met hun kinderen op de Markt hun ongenoegen uiten in de richting van de vrouwen van de plaatselijke magistraten, als deze laatst genoemde dames zich tegoed willen gaan doen aan spijs en drank. Zij uiten hun wrevel door gewapend met mattenkloppers en koekenpannen een strijdlied te zingen. En de techniek schrijdt voort, want u kunt nu al de tekst horen als u kijkt op www.1aprilbrielle.nl onder de link naar De Lumeijden. Zeker aan te bevelen en na een paar keer luisteren kunt u het refrein zomaar meezingen.

Zondagavond luisterde ik naar een documentaire over de Watergeuzen, Piraat van Oranje genaamd. Hierin was een aantal Briellenaren te beluisteren die onder andere spraken over waarom zij Watergeus of Spanjaard wilden spelen in het spel dat aanstaande zondag weer wordt opgevoerd. Maar ook over het feit dat de helden van vroeger, de Watergeuzen, schurken bleken te zijn, die meedogenloos hun tegenstanders letterlijk een kopje kleiner maakten. En dat onder aanvoering van Lumeij, die alles in zich had wat iemand tot een echte misdadiger maakt. Maar ook de Spanjaarden konden er wat van, getuige de verhalen uit het boek van Doedens en Houter, dat onlangs is uitgekomen. U moet maar eens lezen wat er bijvoorbeeld vlak voor 1 april op de Groningse Grote Markt door de Spanjaarden is uitgericht. Zoals eigenlijk altijd in een oorlog werden er ook in die tijd van twee kanten, door wraak gedreven, wreedheden en misdaden begaan. Maar bijna 450 jaar later wordt in Brielle de kermis weer opgetuigd, de straten en huizen versierd en alles wordt in gereedheid gebracht om de vrijheid te vieren.

Het spel van de inname van de stad staat een beetje naast de werkelijkheid en is wat geromantiseerd maar geeft ons daardoor de gelegenheid om lekker feest te vieren en de stad op zijn kop te zetten, maar ook te promoten. En dat Den Briel door de schrijvers van het boek De Watergeuzen slechts als bijvangst beschouwd wordt nemen wij op de koop toe. Toch? Laat het feest maar beginnen!

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant