Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Herdenking oorlogsslachtoffers in Brielle en Zwartewaal

Actueel 435 keer gelezen

Brielle/Zwartewaal - Ook in Brielle en Zwartewaal werden op vrijdag 4 mei de oorlogsslachtoffers weer herdacht. Vanaf 18.45 uur was er vrije inloop in De Sjoel, waar vanaf 19.00 uur gedichten werden voorgedragen en een declamatie van Joodse namen volgde.

Daarna volgde een stille tocht naar de Sint Catharijnekerk, die eindigde bij het monument voor de kerk. Hier werden rozen uitgedeeld en was er een plechtigheid met medewerking van Libertatis Primitiae o.l.v. Aad Schrooten. Tevens werden er gedichten voorgelezen door schoolkinderen en hield burgemeester Gregor Rensen een toespraak. 

Na de 'Last Post' en de twee minuten stilte volgde het Wilhelmus en werden er kransen gelegd. Na afloop was er in de kerk nog gelegenheid voor het drinken van een kop koffie of thee. Aansluitend volgde hier om 20.45 uur een herdenkingsconcert.

Zwartewaal

In Zwartewaal kon men om 17.00 uur een bezoek brengen aan de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Wouddijk waar bloemen werden gelegd. Om 19.30 uur verzamelde men bij het monument voor de herdenkingsplechtigheid. De Brassband Rijnmond speelde enkele stukken en er werden gedichten voorgelezen door leerlingen van o.b.s. 't Want. Hierna hield locoburgemeester Wilbert Borgonjen een toespraak en volgden om 19.59 uur de 'Last Post' en de twee minuten stilte. 

Aansluitend was er een kranslegging door de locoburgemeester Borgonjen met enkele leerlingen van OBS 't Want. Daarna werd het Wilhelmus gezongen. Samen met de Brassband ging men vervolgens naar de Martinuskerk om deze herdenkingsplechtigheid voort te zetten. Tevens was daar de mogelijkheid om een kaarsje te branden. Na deze herdenking was er tijd en ruimte om een kopje koffie te drinken en na te praten.

Fotografie: Jos Uijtdehaage en Liesbeth Speelman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant