Afbeelding

Gregor Rensen: niet zo veel bijzonders aan de hand

Actueel 335 keer gelezen

Brielle – de brief waarin burgemeester Gregor Rensen reageert op het coalitieakkoord dat gesloten is door IBGB, VVD en PvdA deed veel stof opwaaien in de Brielse politiek. In het Algemeen Dagblad werd zijn reactie afgedaan als iets wat een burgemeester niet zou behoren te doen. Zelf vindt hij dat er niet zo veel bijzonders aan de hand is.

In grote lijnen is Gregor Rensen zeer positief over het akkoord waarin duurzaamheid een belangrijke plaats inneemt en in zijn vier pagina's tellende brief aan de onderhandelaars zegt hij er dan ook van overtuigd te zijn dat er een goede en uitdagende basis ligt voor het College. Daarnaast uitte hij echter ook een aantal kritiekpunten op het coalitieakkoord en dat had hij niet mogen doen. Dat vinden tenminste coalitiepartijen IBGB, VVD en PvdA. Raadslid Frans-Joost Heijboer (VVD) reageerde in de raadsvergadering van 15 mei jl. namens de coalitiepartijen zeer summier met de woorden: "Wij zijn verbaasd; de rol van de burgemeester is boven de partijen te staan." Oppositiepartijen CDA en D66 vonden het daarentegen een goede actie.

Nadat Jan Wolters van het CDA de voorzittersstoel in de raadsvergadering had ingenomen, kon de burgemeester zijn reactie geven. "Er is niet zo veel bijzonders aan de hand ", vond deze. Er is in de landelijke politiek een discussie gaande over de rol van de burgemeester bij de coalitieonderhandelingen omdat op dit moment daarbij weinig recht gedaan wordt aan diens positie. Een burgemeester is inhoudelijk verantwoordelijk voor zaken die in het collegeprogramma staan en dient de eenheid van collegebeleid te ondersteunen. Artikel 53a van de gemeentewet laat voldoende ruimte voor een reactie van mijn kant (artikel 53a van de gemeentewet luidt: De burgemeester bevordert de eenheid van het collegebeleid; De burgemeester kan onderwerpen aan de agenda voor een vergadering van het college toevoegen; De burgemeester kan ten aanzien van geagendeerde onderwerpen een eigen voorstel aan het college voorleggen. red.) Tot slot zei burgemeester Gregor Rensen nu graag zo sociaal mogelijk aan de slag te willen gaan om met elkaar het definitieve collegeprogramma voor 2018-2022 uit te werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant