Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Bemoeienis

Actueel 283 keer gelezen

Vorige week las ik een krantenbericht waar een paard de hik van zou krijgen. Zo zou mijn oude grootvader het genoemd hebben. Zelf heb ik een poosje zitten dubben wat ik ermee zou doen. Met een diepe zucht terzijde leggen? Of toch maar het mijne ervan vinden? Ik besloot tot het laatste.

Wat is er aan de hand? De krant kopte 'Kritiek op bemoeienis van Rensen'. De burgemeester zou zijn positie 'kwetsbaar' gemaakt hebben door zich ongevraagd te bemoeien met de inhoud van het coalitieakkoord. Waren er klachten gekomen? Van coalitiepartijen, oppositiepartijen, bezorgde inwoners misschien? Geen woord daarover.

De enige die aan het woord kwam was een hoogleraar van de Universiteit Twente. En die vond van alles. Hij benadrukte dat de totstandkoming van een coalitieprogramma een proces is dat zich buiten de burgemeester om voltrekt. 'Hij heeft er niets over te vertellen. En hij kan portefeuilles toegewezen krijgen waar hij niet gelukkig mee is, maar hij heeft dat te accepteren. Hij hoort boven de raad de staan. Niet ertussen.' Nogal open deuren. Dit leert iedere brugklasser in de tweede les maatschappijleer. Tot nu toe heeft burgemeester Rensen nooit de indruk gewekt dat hij die les gemist heeft. Wat houdt zijn 'bemoeienis' dan in?

Hij schreef een brief aan de coalitiepartijen, die gelukkig op de agenda stond voor de raadsvergadering, dus ik ging er even voor zitten. Naar mijn idee een zeer genuanceerde brief, met een positieve toon. Rensen wijst er in zijn brief onder andere op dat hij bepaalde onderwerpen mist in het akkoord. Mag hij dat zeggen? Ja, dat mag hij zeggen.

Nergens 'bemoeit' hij zich met de genoemde onderwerpen. Nergens rept hij met een woord over wat zijn standpunt is over windmolens, de plas van Heenvliet, het hergebruik van het Arsenaal, de woningbouw in wijk Meeuwenoord of de verkoop van aandelen Eneco. Nee, hij zegt dat hij uitspraken hierover mist en dat het hem verstandig lijkt om hierover iets in het akkoord op te nemen. Verder wijst hij erop dat hij de paragraaf financiën nogal summier vindt en dat de portefeuille ICT in handen van een burgemeester politieke consequenties kan hebben 'maar ik zal deze wens uiteraard respecteren'.

Wat ik uit deze brief lees is dat de burgemeester mogelijke problemen ziet aankomen en dat hij daar even op wijst. Het lijkt mij dat een burgemeester daar niet alleen op mág wijzen, maar dat het zijn taak is om er alles aan te doen het bestuur van zijn gemeente zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Uiteraard zonder zich met de inhoud te 'bemoeien' of een portefeuille te weigeren. En dat doet Rensen dan ook niet.

De hoogleraar vindt de brief 'vrij uniek'. Precies wat ik van de 'bemoeienis' van deze hoogleraar vind. Zeer uniek. Wie heeft hem opgetrommeld? Bezorgde Briellenaren? Of een AD-journalist? Het blijft een unieke journalistieke kunst om van een mug een olifant te maken. En dan te bedenken dat er hier niet eens een mug wás.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant