Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Lekker bezig

Actueel 241 keer gelezen

Ik glasbak, jij glasbakt, Westvoorne glasbakt, lekker bezig! Deze merkwaardige mededeling stond op de nieuwspagina van de gemeente. Naar zo'n regeltje kan ik lang staren. Het wekt de schijn van simpelheid. Voor wie is het bedoeld? Kinderen, laaggeletterden, mensen met beginnende dementie, vluchtelingen of immigranten met taalproblemen? Als je er even goed naar kijkt zie je echter dat het gaat om valse schijn. Zo simpel als het lijkt is het helemaal niet. Ik glasbak. Ooit van gehoord? Ik bak er niets van. Zou u iemand die, om welke reden dan ook, problemen heeft met de Nederlandse taal op deze manier aanspreken? Nee, het moet voor een andere doelgroep geschreven zijn. Puzzelaars? Cryptogramliefhebbers? Taalprofessoren die bezig zijn een nieuwe grammatica te ontwikkelen? Gaan we volgende week lezen hoe dit verder gaat in het meervoud? Wij glasbakken of wij bakken glas? En wat doen we met de voltooid tegenwoordige tijd? Wij hebben glasgebakt, wij hebben geglasbakt of wij hebben glas gebakken? Ergens zitten wetenschappers te piekeren over het concept van deze nieuwe grammatica. Gij zult glasbakken! Wij zullen geglasbakt hebben. Enzovoort. Het onderzoek loopt.

Dan die laatste woorden: lekker bezig! De afdeling communicatie van de gemeente heeft dit vast als positieve aansporing bedoeld. Het moest in Jip en Janneketaal, zo zal de opdracht geweest zijn. Laten we gewoon de taal van de straat gebruiken, opperde iemand. Dan snapt iedereen het. Helaas, misvattingen over de betekenis van straattaal zie je vaker bij mensen die lang achter een bureau zitten en het contact met de straat verloren zijn. Want ik weet niet hoe het bij u thuis gaat, maar als deze uitdrukking hier in huis gebezigd wordt, dan is er juist iets grondig mis gegaan. Huisgenoot A loopt bijvoorbeeld met een dienblad vol met glazen naar de keuken, struikelt over de hond en komt tussen miljoenen glassplinters op de tegelvloer terecht. Dan is er dikke kans dat huisgenoot B luidkeels roept: lekker bezig!

Veel lezers zijn hier al lang gestopt, anderen vragen zich af: is er nou niks ernstigers om je druk over te maken? Jazeker. Kunt u zich nog dat koepeltje in de duinen van Oostvoorne herinneren dat jaren geleden gebouwd werd met tonnen gemeenschapsgeld? Dat namaak historische gebouwtje waarvan men zich afvroeg welke functie het moest hebben, wat het exploitatieplan was, wie het onderhoud ging financieren en welke inwoners hier nu eigenlijk profijt van zouden hebben? Dat beheerd werd door een stichting die toen het erop aankwam de zaak inderdaad niet kon bolwerken en het bouwsel moest overdoen aan de gemeente? Nou, dat gebouwtje dus, daarvan is nu het dak kapot. Reparatiekosten 45.000 euro. Lekker bezig!

Behalve als de politici die het toen zo'n fantastisch plan vonden nu bijtijds bij zinnen komen en durven kiezen voor de enige juiste oplossing, onder architecten en bouwhistorici wel bekend als de 'German Solution': platgooien. Dat past ook nog eens prima in de historische traditie. Bedenk er een evenement bij, leuk voor inwoners en toeristen. Fijne vergadering, bak er wat van!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant