Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Het dak op

Actueel 241 keer gelezen

Daken, ze beginnen een serieus probleem te worden. In de eerste plaats de daken waarin asbest verwerkt is. Asbest kan een agressieve vorm van kanker veroorzaken als het wordt ingeademd. Weer en wind doen hun werk en zo waait asbeststof het milieu en onze longen in. Daarom heeft de overheid bepaald dat alle asbestdaken in 2024 verwijderd moeten zijn. Dat is een mooie doelstelling, maar wie gaat dat betalen? Een dak laten vervangen en daarbij nog eens asbest op professionele wijze laten afvoeren is peperduur. Voor veel particulieren zal dit niet op te brengen zijn, behalve met forse subsidies. En wie gaat dat betalen?

Westvoorne heeft daarbij nog een extra dakenprobleem. Onlangs werd er een subsidie verstrekt voor de vervanging van een dak in Tinte. Zonder die subsidie zou de eigenaar een andere materiaalkeuze hebben moeten maken. Maar de gemeente wilde graag riet op dat dak (blijven) zien, omdat het belangrijk zou zijn voor het aanzien van Tinte. Iedere keer als ik er langs rijd, verdraai ik mijn nek om een blik te kunnen werpen op het gebouw in kwestie. Zou het nu echt zo ernstig geweest zijn als daar een goedkoper pannendak gelegen had? Zo goed zichtbaar is het heus niet voor een voorbijganger.

Maar het bedrag dat hiermee gemoeid was valt in het niet bij het probleem dat nu speelt. Binnenkort wordt de raad om goedkeuring gevraagd voor de uitgave van 45.000 euro voor een andere dakvervanging. Ditmaal niet voor een beeldbepalend oud gebouw in een woonkern, maar voor een gloednieuw bouwseltje in de duinen, de reconstructie van de historische koepel Zeeburg. Het was een project dat moeizaam van de grond kwam. Inwoners van Westvoorne liepen niet warm voor het idee en het was onmogelijk om de benodigde gelden bij elkaar te sprokkelen. Tot er een subsidie van enkele tonnen in beeld kwam. Toen was het in een poep en een zucht gebeurd. Alle logische vragen die bij zo'n project normaliter opkomen werden terzijde geschoven. Zoals: wie gaat het gebouw onderhouden? Geen vrijwilligers die dat op zich wilden nemen. Wat is het exploitatieplan? Niemand die er wakker van lag. En vooral: waarom zou je zoveel geld spenderen aan een gebouw waar niemand op zit te wachten, behalve een handvol liefhebbers?

Het antwoord op die laatste vraag werd vorige week duidelijk in een commissievergadering. 'Het werd ons in de schoot geworpen.' Zo wordt er dus met gemeenschapsgeld omgesprongen. Als je geen zinnige bestemming kunt verzinnen voor een subsidie, dan besteed je die gewoon aan een gebouw waar niemand behoefte aan heeft en waarvan iedere leek kan voorspellen dat het ons in de toekomst nog een lieve duit gaat kosten.

Want bij kosten aan het dak zal het waarschijnlijk niet blijven. Is de rest van het gebouw al grondig geïnspecteerd? Hoe staat het bijvoorbeeld met de buitentrap? Die zou zomaar eens de volgende kostenpost kunnen worden. Dan maar hopen dat er weer ergens een subsidiepotje ontdekt wordt. Dan lijkt het net of het de burgers niets kost.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant