Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

De grote sloper

Actueel 386 keer gelezen

Het is alweer jaren geleden dat gemeenten op Voorne besloten een tot dan toe onbekend gevaar aan te pakken: de Japanse duizendknoop. Ecologen noemden de plant een 'invasieve exoot'. Voor de leek klonk dit redelijk neutraal, maar inmiddels heeft de plant een aantal bijnamen gekregen die voor iedereen zijn ware aard onthullen: 'het botanische monster', 'de grote sloper', 'het groene gevaar', en wat te denken van 'de moeder aller onkruiden'? 'De duvel in bruidskleed', zoals een gemeenteraadslid in Brielle de plant destijds noemde, kreeg hier bekendheid toen de gemeente Westvoorne als eerste aan de bel trok. Al snel werd het ook een agendapunt in Brielle en Hellevoetsluis. Besloten werd dat er een plan van aanpak moest komen om de plant te bestrijden.

Door zijn sterke groeikracht, snel uitbreidende wortelstokken en stengels veroorzaakt de duizendknoop zowel op ecologisch al economisch gebied veel schade. Zo verandert de aanwezigheid van duizendknoop de bodem en de beschikbare hoeveelheid licht. Daardoor verdwijnen gras en andere plantensoorten. Waar dit gebeurt dreigt schade aan bermen, waterkanten en dijken. Zodra het gras afsterft, wordt de grond minder stevig en gevoeliger voor erosie.

Duizendknoop is zo sterk dat het zelfs schade kan veroorzaken aan grote constructies door aantasting van de stabiliteit. De plant kan namelijk door sterke materialen zoals steen, hout en cement heen groeien en op den duur verhardingen, rioleringen en funderingen beschadigen. Sinds dit duidelijk werd is het niet meer een probleem van alleen plantenliefhebbers, maar voor iedereen die te maken heeft met onderhoud van infrastructuur en ontwikkeling van bouwprojecten. Daarom werden overal in Nederland plannen van aanpak gelanceerd.

Helaas lijkt de bestrijding een gebed zonder eind: of er nu gif gebruikt wordt of kokend water, het wortelnetwerk is bijna onaantastbaar. Maaien, wieden of uittrekken is zeker niet afdoende, sterker nog, dat vormt volgens kenners juist een gevaar. De verspreiding van de plant is voor een groot deel te wijten aan ondeskundig vervoer van het maaisel. Verlies van een piepklein wortelstokje kan weer een nieuwe explosie veroorzaken. Wat er gebeurt als snoeiafval terecht komt in het composteringsproces laat zich raden. Gemeentes die de afgelopen jaren actief de strijd aanbonden gebruikten allerlei middelen.

Het belangrijkste wapen is echter bewustwording van het gevaar bij groenwerkers en tuiniers. Actieve gemeentes verspreiden flyers, hebben meldpunten ingesteld en soms worden zelfs privéterreinen door gemeentelijke diensten onder handen genomen als er meldingen van duizendknoopvervuiling gedaan zijn.

In onze regio zie je dat er halfslachtige pogingen gedaan zijn om het probleem aan te pakken; als het zo doorgaat wordt het een verloren strijd. In Westvoorne groeit de duizendknoop bijvoorbeeld nog metershoog langs het fietspad tussen de Tweede Slag, via het Waterbospad naar het Kreekpad . Ook op privéterreinen tiert de moeder aller onkruiden nog steeds welig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant