Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Provincie maakt kennis met raadsleden VP

Actueel 305 keer gelezen

Brielle - In het historische arsenaal in Brielle maakten donderdagavond 17 juni de op 21 maart gekozen nieuwe raadsleden uit Westvoorne, Brielle, Hellevoetsluis en Nissewaard kennis met de provincie.

Commissaris van de Koning Jaap Smit en de gedeputeerden Adri Bom-Lemstra (CDA) en Floor Vermeulen (VVD) waren ervoor naar Brielle gekomen. Aan de orde kwamen onder mee de regionale opgaven voor Voorne-Putten. Burgemeester Gregor Rensen van Brielle toonde zich blij gastheer te mogen zijn. "Ooit werd in het Arsenaal wapentuig gesmeed, ik hoop dat het deze avond niet zover komt." zei hij met een glimlach. "Over het functioneren van het provinciale bestuur is in het recente verleden wisselend gedacht. De relatie is echter enorm verbeterd en dat zeg ik niet om te slijmen. De provincie is hard nodig en is zeer ondersteunend in alles wat er gebeurt".

Een groot aantal van de 96 raadsleden die Voorne-Putten telt, was aanwezig . Aan degenen die het raadslidmaatschap voor het eerst uitvoerden, werd gevraagd wat zij vinden van de provincie. "Ze doen veel te weinig" was het antwoord van Westvoorns raadslid Marco Westrik. "Ze doen moeilijk" vond raadslid Jos Verhoeven uit Nissewaard. Commissaris van de Koning Jaap Smit reageerde hierop met de opmerking dat "de provincie er niet is om lekker een beetje moeilijk te doen". De laatste jaren is het boegbeeld van de provincie veranderd van 'vergunningenfabriek' naar 'meedenken en het mede mogelijk maken van ambities'. Vanzelfsprekend hoort daar ook het stellen van kaders bij: "Ons land is niet voor niets zo mooi en prettig leefbaar. Dat komt omdat we met elkaar overleggen en dingen met elkaar doen. Aan de randen kun je wat roepen, maar de provincie bezet een lekker rustige plaats in het midden. We zijn minder sexy. Zelden ligt een journalist op de loer bij de ingang van het provinciehuis op zoek naar een schandaaltje. Het is een bestuurslaag die niet met de waan van de dag meegaat, maar de tijd neemt om over dingen na te denken, bijvoorbeeld over de plaats waar de dringend nodige 115.000 nieuwe woningen gebouwd moeten worden, over de plek voor nieuwe bedrijventerreinen, of de plek waar gerecreëerd kan worden.

Uiteraard stelden de nieuwe raadsleden onder andere de moeilijke bereikbaarheid van Voorne-Putten aan de orde. Er werd begrip getoond, maar ook bleek dat de provincie slechts een beperkte invloed heeft. De pot moet worden gedeeld met onder meer de prestigieuze metropoolregio Rotterdam Den Haag en met de Rijksoverheid. En, helaas, Voorne-Putten staat een beetje onderaan op de prioriteitenlijst. De uit Nissewaard aanwezig raadsleden waren van mening dat bij het lobbyen de importantie van het industriegebied Botlek/Europoort en de Maasvlakte meer moet worden benadrukt.

Fotografie: Jos Uijtdehaage

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant