Afbeelding
Foto: Google streetview

Geen controle huisvesting arbeidsmigranten

Actueel 458 keer gelezen

Brielle - In de commissie grondgebied werd de vraag gesteld hoe het gesteld is met de controle en handhaving van panden waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest. Het antwoord dat de commissieleden kregen van het college van B&W komt erop neer dat er op dit moment eigenlijk geen controle is.

Daar is niet voldoende capaciteit voor, stelt het college. In Brielle zijn er de laatste jaren ruim 180 aanvragen ingediend om een woning te mogen gebruiken voor het huisvesten van arbeidsmigranten. De vergunningen die daarvoor verleend zijn, bevatten de bepaling dat na de looptijd van drie tot vijf jaar de woning moet worden hersteld naar de oorspronkelijke situatie. Er is niet 'gepiept' - met andere woorden de gemeente heeft er geen klachten over binnengekregen en is er daarom van uitgegaan dat aan de voorwaarde van het herstellen van de woning naar de oorspronkelijke situatie is voldaan. Mochten er wel klachten zijn, dan wordt er gecontroleerd en gehandhaafd. Het college sluit niet uit dat er mogelijk ook nogal wat 'illegale' gevallen zijn, waar de gemeente geen weet van heeft. Bij handhaving is er dan totaal geen zicht op waar ze naar toe zullen gaan: mogelijk de illegaliteit in, wat geen wenselijke situatie is.

Het leek commissielid Cindy Schouten (CDA) geen goed idee dat de gemeente niet handhaaft en werkt met het systeem dat alleen wie piept, aandacht krijgt. Het is volgens haar heel onwaarschijnlijk dat omwonenden op de hoogte zijn van de verjaringstermijn van de vergunning. Wel degelijk bestaan er gevallen waar sprake is van overlast. Omwonenden durven dat echter vaak niet rechtstreeks te melden. Ze vroeg om een plan van aanpak. 'Weer een regel die we niet handhaven' merkte een verbaasde Rien Olijve (D66) op. Wethouder André Schoon zei de situatie ook niet wenselijk te vinden en meldde dat er een plan van aanpak in de maak is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant