Afbeelding
Foto: PR
DAGBOEKNOTITIES

Koepelsoap

Actueel 189 keer gelezen

Daar zaten ze dan. Bijeen in commissievergadering. Vertegenwoordigers van coalitiepartijen die begin 2012 zo enthousiast waren over de bouw van koepel Zeeburg in Oostvoorne. Ik hoor het ze nog zeggen: doen! Fantastisch plan! Natuurlijk waren er toen ook al partijen die zagen dat er problemen aan het onbezonnen plan kleefden. Wie gaat zo'n koepeltje gebruiken? Hoe komt de exploitatie rond? Wat als het misgaat? Is er geen betere bestemming voor dat geld? Die partijen (PvdA, Partij Westvoorne) werden afgedaan als zeurpieten. Binnenharken die subsidie en bouwen die koepel! Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken.

En nu is het dan zover. Het ging inderdaad gigantisch mis. Er was geen draagkracht onder de bevolking om het gebouwtje van de grond te krijgen, laat staan om het te exploiteren. Want hoe zou dat moeten? Het ding is te klein om iets mee te doen. Bovendien zit er horeca met vergaderfaciliteiten op een steenworp afstand. De stichting die opgericht was door een handvol liefhebbers moest het gebouw dan ook van de hand doen. Aan wie? De gemeente Westvoorne draaide ervoor op. Die verhuurde het aan een nieuwe stichting: 'De regenten van de koepel'. Vijf regenten 'staan vanaf 2017 garant voor het welzijn van de koepel' zegt hun website. Maar dan toch niet voor de daklekkage, waarvan de reparatie 45.000 euro moet gaan kosten. Dat bedrag mogen de inwoners van Westvoorne ophoesten.

Dat was tenminste de vraag die in de commissievergadering aan de orde was. Moest het dak wel gerepareerd worden? Zo ja, op welke manier en voor welk bedrag? Zou een noodreparatie wellicht een oplossing zijn? En dan nog even iets heel anders: zou het misschien een goed idee zijn om het bouwsel te verkopen? Want het kost de gemeente – buiten die eventuele dakreparatie – jaarlijks sowieso al smakken geld. Want ja, drie keer raden: exploitatietekort. Wat voor belang heeft het gebouwtje eigenlijk voor de Westvoornaars? Goede vraag. Die werd zes jaar geleden gesteld en toen als zuur oppositiegeluid terzijde geschoven. Het was tenenkrommend.

Erger: dat was het nu wéér. In de commissievergadering waren mensen aanwezig die geen flauw benul hadden van wat zich in het verleden had afgespeeld. Sterker nog: sommigen waren niet op de hoogte van de huidige situatie; iemand verkeerde zelfs in de veronderstelling dat koepel Zeeburg geen eigendom van de gemeente is. Alle begrip voor het feit dat politici razend druk zijn en niet alle details paraat hebben. Maar deze kwestie? Een project waar tonnen subsidie in gingen? Waar vele Westvoornaars grote vraagtekens bij gezet hebben? Waar nu al een extreem kostbare reparatie voor noodzakelijk is? Zou het dan niet handig en verstandig zijn om je even op de hoogte te stellen? Bij je partijgenoten? Bij ambtenaren? Neuzen in het (digitale) archief? Even googelen desnoods?

Dit erbarmelijke geklungel getuigt van gebrek aan kennis van wat er speelt in de gemeente. Lees dan tenminste de plaatselijke krantjes, het stond er allemaal in. Ze worden denigrerend wel 'sufferdjes' genoemd. Maar wie zit hier nu eigenlijk te suffen?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant