Afbeelding

Lezing over het ontstaan van het heelal

Actueel 654 keer gelezen

Vierpolders - Piet van der Valk, geboren in Kwintsheul 1949, neemt u op donderdagavond 29 november in 't Dijckhuis te Vierpolders mee op reis door het heelal. Maak kennis met de sterren, de planeten en vooral de oneindigheid van het heelal.

De avond begint met de geschiedenis van astronomie, waarbij ook verschillende oude en nieuwe waarnemingstechnieken voorbijkomen. Hoe komen wetenschappers aan zinvolle informatie waarop zij hun theorieën kunnen baseren? Er wordt aandacht besteed aan de oerknal en vooral wat er in die ene seconde gebeurde maar ook daarna. Hoe, na het ontstaan van materie, de bouwstenen van de waterstofatomen ontstonden. En hoe, na de vorming van de sterren en sterrenstelsels, de andere atomen uit de scheikundige reeks tot stand kwamen. Uiteindelijk ons zonnestelsel, onze aarde en hoe het leven zich hier ontwikkelde.

Zelf sterrenkijken!
Met eenvoudige voorbeelden en beeldmateriaal wordt geprobeerd iets van de grootte van het heelal te verduidelijken. U gaat mogelijk naar huis met een beter begrip van het ontstaan en de samenhang van de elementen die ons heelal vormden. Ook komt de mening en een stuk van de theorie van professor Erik Verlinden, een theoretisch natuurkundige en een goede bekende van Robert Dijkgraaf, ter sprake. We bespreken de mogelijkheid van het multiversum. Mocht de avond helder zijn, dan kunt u mogelijk wat van de sterren ook live bekijken vanaf het dorpsplein met een verrekijker.

Piet van der Valk
De Westlander Piet van der Valk was directeur en mede-eigenaar van het bedrijf van Mierlo Bouw en Ontwikkeling uit Maasdijk. Hij studeerde na z'n werkzame leven een aantal jaar astronomie aan de universiteit van Leiden.

Meer informatie
De lezing wordt gehouden op donderdag 29 november en begint om 20:00 uur. De hele avond is ook de foyer geopend voor een gezellig praatje en drankje. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage is echter meer dan welkom om in de toekomst meer lezingen en workshops te kunnen blijven organiseren.

De avond wordt georganiseerd door Stichting 't Dijckhuis Vierpolders. Kijk voor meer info op https://dijckhuis.nl/activiteiten/

't Dijckhuis Vierpolders, hèt kloppend hart van Voorne-Putten!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant