Afbeelding
Foto: Pixabay

Zonne-energie is voor iedereen mogelijk

Actueel 940 keer gelezen

Brielle – Zoveel mogelijk inwoners van Brielle moeten gebruik kunnen maken van zonne-energie vinden D66, IBGB, VVD, CDA en PvdA. De Brielse politieke partijen vroegen het college daarom om de mogelijkheden daarvan te onderzoeken, ook voor woningen waar geen zonnepanelen mogen of kunnen worden gemonteerd, zoals in de binnenstad of in appartementen.

Het gebruik van zonnepanelen op zichtbare plekken vanaf de openbare weg is in de binnenstad is over het algemeen verboden. Het zou het aanzien van de Brielse historische binnenstad te veel verstoren en is ook niet toegestaan omdat de Brielse vesting is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Toch betekent dat niet dat inwoners van de binnenstad niet van zonne-energie zouden kunnen profiteren. De techniek is inmiddels zover gevorderd dat opgewekte zonne-energie over enige - zij het beperkte - afstand kan worden getransporteerd. Zo kunnen er zonnepanelen op daken van publieke gebouwen, scholen of op parkeerterreinen worden geplaatst en kan de zo opgewekte energie worden overgebracht naar de woningen waar het plaatsen van panelen niet toegestaan is. Bewoners van de binnenstad of van een appartement kunnen daarmee toch gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op energiegebied.

Energiecoöperatie Voorne-Putten
De een aantal jaren geleden vanuit een particulier initiatief opgerichte Energiecoöperatie Voorne-Putten start binnenkort al met een project in Nissewaard en deze coöperatie zou ook kunnen onderzoeken welke mogelijkheden er in Brielle zijn. De Brielse raad benadrukte overigens dat er niet alleen in zee behoeft te worden gegaan met de Energiecoöperatie Voorne-Putten, maar dat er ook gekeken kan worden of er andere partijen zijn die hieraan een bijdrage zouden kunnen leveren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant