OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT!

Een zeeslag voor de kust

Actueel 182 keer gelezen

Vanaf de toren van de Catharijnekerk hebben op 24 januari 1761 tientallen mensen staan kijken hoe een Engels en een Frans schip bij het strand van Ter Heijde een strijd op leven en dood streden. Eerder die dag was het Franse fregat La Félicité vanuit de haven van Calais vertrokken met bestemming het Carïbisch gebied. Nog maar net op zee werd het onderschept door het Britse fregat Richmond. Kapitein Alexander Denell koerste pal noord maar slaagde er niet in kapitein John Elphinston van zich af te schudden. Voor de kust van Voorne brandde de strijd los.

Het kanongebulder was in Brielle zo goed te horen dat tijdgenoot Jan Kluit meende dat het de kanonnen van de wallen waren. Hij beklom de toren en beschreef later verbaasd te zijn hoe scherp alles te zien en horen was geweest. De twee schepen hadden om elkaar heen gedraaid, waarbij het Engelse fregat uiteindelijk de meerdere was van La Félicité. De boegspriet werd afgeschoten waardoor het schip reddeloos was, maar ook na de dood van hun kapitein weigerde de bemanning de vlag te strijken. De stuurman zette daarop het schip aan de grond en er werd aanstalte gemaakt om het schip te verlaten. Op dat moment mengde zich een kleine Britse galjoot in de strijd. Deze viel op de prooi aan "alsof een kindt een man wilde overweldigen", schreef Kluit. Door geweervuur sneuvelden veel fransen; meer dan de helft van de bemanning werd gedood of verwond.

De overigen wisten zich met sloepen in veiligheid te brengen. Temidden van de toeschouwers op het strand was de 15-jarige prins Willem V getuige geweest van de slachtpartij. De volgende dag plunderden de Engelsen het schip en staken het in brand.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant