Afbeelding

Horeca en vergunningen

Algemeen 140 keer gelezen

Een horecagelegenheid dient aan veel voorwaarden te voldoen. Zo zijn er vaste sluitingsuren. Heb je plannen om voor een uitzonderlijke gelegenheid langer open te blijven dan heb je toestemming van de gemeente nodig.

Wil je een horecagelegenheid beginnen? Dan heb je een exploitatievergunning nodig. In deze vergunning staan voorwaarden betreft overlast, veiligheid en fatsoen.

Een exploitatievergunning heb je nodig voor:
- Het starten of overnemen van een horecabedrijf
- Bij uitbreiding met verbouwing erbij
- Wanneer de rechtsvorm van het horecabedrijf verandert
- Bij het plaatsen van een terras of uitbreiding hiervan

Een horecabedrijf is een:
- Hotel
- Restaurant
- Café
- Bar
- Snackbars
- Kantines

Bij het schenken van alcoholische dranken heb je als horecaonderneming een drank- en horecavergunning nodig. Deze is aan te vragen bij de gemeente. Een horecagelegenheid mag ook kansspelen bieden aan gasten. Dit kan bijvoorbeeld een loterij een prijsvraag of bingo spel zijn. Ook hier dien je eerst toestemming voor aan te vragen bij de gemeente. Voor het plaatsen van een gokautomaat of een behendigheidsautomaat heb je een aanwezigheidsvergunning nodig.

Verschil tussen een gokautomaat en behendigheidsautomaat.
Bij een gokautomaat kun je echt geld winnen, met een behendigheidsautomaat kun je niets winnen en speel je bijvoorbeeld op een flipperkast.

Wat heb je eigenlijk nodig voor het plaatsen van een gokautomaat?
Er zijn veel regels en voorwaarden aan het houden van een gokautomaat. Reden hiervan is, de overheid wil gokverslaving zo veel mogelijk beperken.

Voor het plaatsen van een speelautomaat heb je twee vergunningen nodig:
- Aanwezigheidsvergunning
- Exploitatievergunning van de kansspelautoriteit

Beide vergunningen kun je aanvragen bij de gemeente. Wil je een speelautomatenhal beginnen dan heb je ook een vergunning speelautomatenhal nodig van de gemeente. De eigenaar of bedrijfsleider van de speelhal moet daarnaast ook beschikken over een Wettelijk Bewijsstuk. Dit krijg je als je de training 'kansspelproblematiek niveau 2' positief hebt gevolgd. Voor het personeel is de training kansspelproblematiek niveau 1 voldoende. Voorwaarde is dat beide trainingen binnen 1 jaar na indiensttreding zijn afgerond.

De formulieren voor de vergunningen kun je op de website bij de juiste gemeente downloaden, uitprinten, volledig invullen en opsturen aan de gemeente.  Een aanwezigheidsvergunning is altijd geldig voor twaalf maanden. Het vergunnings bedrag op de speelautomaten gaat per speelautomaat. Heb je één automaat dan betaal je er ook voor één heb je twee automaten dan dien je een hoger bedrag te betalen.

Een exploitatievergunning is altijd persoonlijk. De voorwaarden staat aangegeven op de website van de gemeente. De vergunning is voor langere tijd geldig. De training Wettelijk Bewijsstuk, of kansspelproblematiek kan je bijvoorbeeld volgen bij croan consult of bij assissa trainingen. Via Google kun je meer informatie vinden over waar de trainingen worden gehouden en wat de kosten zijn hiervan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant