Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Doeslief

Actueel 484 keer gelezen

Sorry voor de kop boven dit stukje. Ik heb hem niet verzonnen, daar zijn professionele campagnemakers aan te pas gekomen. En wie weet hebben ze het bij het rechte eind, en trekt deze kreet de nodige aandacht. 'Doe effe normaal', dat kon natuurlijk niet meer. Die leus heeft al een negatieve lading gekregen door ruziënde politici. Maar eigenlijk is dat wat de campagne beoogt: dat we normaal tegen elkaar gaan doen. Dat blijkt wel uit de voorbeelden die gegeven worden.

De caissière vriendelijk groeten, dat is toch een normale beleefdheidsvorm? Daar hoef je toch niet extra lief voor uit de hoek te komen? Tussen haakjes: sommige caissières zouden ook eens wat normaler tegen klanten kunnen doen. Over je hoofd of achter je rug converseren met een collega over de nieuwste kleur nagellak, dat komt niet prettig over. Niet normaal. En roddelen over de baas ook niet. Is niet lief. Hoewel ik daarbij wel altijd mijn oren open houd, terwijl ik mijn belangstelling probeer te verbergen. Want zo hoor je nog eens wat. Maar dit terzijde.

In de omgeving waar wij wonen gaat het meestal prima. Het winkelpersoneel is bijzonder vriendelijk, hulpvaardig en weinig roddelzuchtig en ik zie dat de klanten om me heen zich ook beleefd gedragen, een enkele voordringer daargelaten. Dat is anders op de weg. De bumperklevers, de Verstappenachtige inhaalacties op de Westvoorneweg, de racemanoeuvres op bochtige dijken, het is levensgevaarlijk, ergerlijk, niet normaal en helemaal niet lief. Dus voelt u zich aangesproken? Ophouden dan, alstublieft!

Maar hier zit precies het probleem. Niemand voelt zich aangesproken. Uit onderzoek bleek dat we anderen vaak hufters vinden, maar dat we huftergedrag niet bij onszelf herkennen. Toch zullen die lui van SIRE niet allemaal op hun achterhoofd gevallen zijn en zou het best eens kunnen dat zo'n campagne op den duur enig effect heeft. Dus doe even iets aan zelfonderzoek. Bent u onverhoopt tóch – bewust of onbewust, openlijk of in het geniep – een racist, een crimineel, een wegpiraat, gewelddadig tegenover OV-personeel, hulpverleners, onderwijzend personeel of gezinsleden, een ruziezoeker met de buren, of gewoon iemand die ieder voorjaar met een gierende hogedrukreiniger iedere vierkante centimeter van zijn voor- én achtertuin wil steriliseren: stop daarmee. Denk aan anderen. Doeslief!

Bent u daarentegen zo iemand die soep brengt bij de zieke buurvrouw, altijd netjes de poep van de hond in een zakje frummelt en daarna in een afvalbak deponeert – óók 's avonds in het donker –, vriendelijk glimlacht naar degenen die een dikke middelvinger opsteken in het verkeer, chagrijnige horecamedewerkers oprecht een prettige dag toewenst, boodschappen doet voor de hoogbejaarde buurman, fluitend en zonder mopperen lege flessen, oud papier, plastic, groente-, fruit- en tuinafval, restafval én chemisch afval op de daarvoor bestemde plekken deponeert plus dat u niet te beroerd bent om regelmatig een bezoekje te brengen aan uw eenzame oude tante, dan is deze campagne niet voor u bestemd.

Ga gewoon zo door. Goed bezig!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant