De straatgroep
De straatgroep "de Rebellen"

Brielse en Tsjechische Rebellen op 1 april

Actueel 315 keer gelezen

Brielle - Op 1 april kunt u bij de Julianabrug voor het 20e jaar de straatgroep "de Rebellen" bewonderen. Deze groep bestaat sinds jaar en dag uit Briellenaren en mensen uit onze Tsjechische zusterstad Havlickuv Brod. De naam Rebellen is afgeleid van het bier wat in onze zusterstad wordt gebrouwen: "Rebel."

Dit jaar komt de Tsjechische band Worwani spelen en kunt u genieten van de houtbewerker Pepa Spicl. Daarnaast zijn er altijd een paar gemeenteraadsleden over uit Havlickuv Brod. Gelukkig hebben ze Tsjechische lekkernijen en "Rebel" bij zich. Om de onderlinge band te verstevigen, slapen de Tsjechen altijd bij Brielse gastgezinnen en worden ze in 1 april kleding gestoken door Marianne Stolk.

Brielle was de eerste gemeente in Nederland met een Tsjechische zusterstad. Al in de communistische tijd werd er samengewerkt op gebied van cultuur, sport en onderwijs. Voorbeelden hiervan zijn het beeld op het Havlickuv Brodplein (rotonde), de jaarlijkse uitwisseling van middelbare scholieren, uitwisseling door diverse sportclubs en ons bezoek aan de nationale feestdag van Tsjechië op 8 mei. In beide steden is er een comité wat de activiteiten organiseert. In Brielle is dat het HBBC; Havlickuv Brod Brielle Comité en bestaat thans uit 10 leden.

Mocht u geïnteresseerd zijn in de uitwisseling tussen Havlickuv Brod en Brielle of heeft u een leuk idee, neem dan contact op met voorzitter Kees Haanstra 0181-416391

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant