Afbeelding
1 april column

Intermezzo

Actueel 250 keer gelezen

Ondanks dat het al meer dan een week heel hard waait, bestempel ik afgelopen week toch als een stilte-voor-de-storm-week. In vergelijking met die week daarvoor, waarin zoveel gebeurde en de komende enerverende weken die nog gaan volgen kan je met recht spreken van een intermezzo op het gebied van de aanloop naar de 1 april viering.

Maar achter de schermen wordt wel keihard gewerkt. Het bestuur vergadert in een hogere frequentie, de spelers in het spel "Om de sleutel van de stad" worden steeds intensiever aan de tand gevoeld en het jaarlijkse Tsjechische smaldeel heeft zich met naam en toenaam aangekondigd om, als het zover is, bij de Brielse bevolking ondergebracht te worden. De Geuzennaald doet zoals gebruikelijk haar zaken, alhoewel afgelopen week de klad er een beetje in zat, hetgeen geheel op het conto van het belabberde weer is te schrijven.

Als dit artikel verschijnt is de laatste echte repetitie achter de rug en maken de spelers zich op voor een soort van generale op locatie. Dit houdt in dat de argeloze Briellenaar op zaterdag 23 maart vanaf 13.00 uur geconfronteerd kan worden op reeds in 1 april kleding gestoken spelers, die hun teksten uitspreken en uitzingen op de Markt, op het Maarland, bij de Langepoort en bij het monument op Bastion 9. Dan weet u dat en hoeft u niet te denken dat u of de spelerscrew zich vergissen. Daarna zitten we in de laatste week vóór 1 april en wordt het menens.

Op diezelfde 23ste maart wordt in navolging van 1572 de bevolking eraan herinnerd dat de Tiende Penning geïnd gaat worden. Gewapend met kwast en onschuldige lijm worden de plakkaten weer tegen de winkelruiten geplakt en in de week daarop wordt die vermaledijde belasting door een bont gezelschap opgehaald. Ook vernam ik dat er afgelopen week vanuit een mij onbekende vissersplaats (niet Urk) weer netten zijn opgehaald. Dit is natuurlijk prachtig decoratiemateriaal om Brielle weer in vroegere sferen te brengen en dat brengt mij op de gedachte dat het in dit stadium zeker nog niet te laat is om na te denken over eventuele versieringen op en rond het huis. Ik haal mijn destijds aangeschafte fuikje weer voor de dag en hang die op 1 april aan de gevel, net zoals de geuzenvlag, die geheel tegen het historische verloop 's morgens vroeg al vrolijk wappert.

En tenslotte wil ik het nog even hebben over het initiatief van het bestuur van de vereniging om de dag in het Arsenaal te besluiten. Zolang dit pand beschikbaar is, is het een prachtige locatie om met z'n allen hier te vertoeven, de maaltijd te gebruiken en de overwinning op de bezetter te vieren. Ik verheug me op het plaatje wat het gaat bieden: In historische kledij gestoken 1 aprilvierders in zo'n historische omgeving!
KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant