Afbeelding
1 April Column

Finale

Actueel 295 keer gelezen

Met enig respijt van de redactie van dit blad kon ik nog ná 1 april nog snel wat schrijven in de krant over hoe alles is verlopen. Zaterdag was de generale repetitie in de Plantage en daaraan voorafgaande de bijschrijving van de 1 april viering in de inventaris van het Immaterieel Erfgoed Nederland. In een stampvolle zaal, met heel veel verklede mensen vond deze ceremonie plaats. Na de ondertekening was het dus een feit dat het Kenniscentrum van het immaterieel erfgoed overtuigd is dat de 1 april viering in de toekomst geborgd is.

Direct daarna was de gebruikelijke generale repetitie, wat in mijn beleving meer een vorm van entertainment voor de bewoners is, want zo'n spel met vele spelers en één microfoon voor het voetlicht brengen is geen sinecure, maar we hebben ze weer een enerverende middag bezorgd. Daarna toog het gezelschap naar de Hoofdwacht, waar de traditionele fooienpot "veroverd" werd.

De weergoden zeiden het al: Op 1 april is het mooi weer en dat is uit gekomen. Was het 's morgens vroeg nog wel koud, de zon scheen al uitbundig en in veel straten van Brielle wapperden de geuzenvlaggen al (voorbarig) vroeg, hetgeen een meer dan feestelijk gezicht opleverde. Bij de binnenkomst van Coppelstock en Paddeltje stonden velen langs de hekken om getuige te zijn van de mededeling van de veerman dat er een grote vloot van Watergeuzen op de rede van Den Briel lag en dat hij de burgemeester moest gaan waarschuwen. De stoet, met Coppelstock en Paddeltje voorop, trok in de richting van het Stadhuis, waarna het voor de spelers daarachter, vanwege de zeer grote belangstelling nog moeilijk was om tijdig op de spellocatie te arriveren. Voor mij als hoogtepunt de herbergscene waar het een vrolijke, bijna losgeslagen boel was.

De dag eindigde in een gezamenlijke maaltijd in het Arsenaal. Ik ben 's avonds nog even gaan kijken en ik heb genoten van verklede, feestvierende mensen in zo'n historische ambiance. En precies in de geest van wat KIEN bedoelt dat ons evenement voor de toekomst geborgd moet zijn, maakte de (echte) burgemeester bekend dat de jeugdige groep Lumeijden de eerste prijs van de straatgroepen had gewonnen. Met een dankwoord van de voorzitter aan alle mensen die zich hebben ingezet eindigde deze 1 april en toog eenieder moe maar voldaan huiswaarts. Ook van mijn kant de lezers van mijn column bedankt en misschien tot volgend jaar!

KS

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant