Uit strategisch oogpunt fout, maar wel leuker. De kanonnen staan op een verhoging, waardoor de loop net boven de wallen uitsteekt
Uit strategisch oogpunt fout, maar wel leuker. De kanonnen staan op een verhoging, waardoor de loop net boven de wallen uitsteekt

Hulde voor de Werkgroep Kanonnen en Affuiten

Actueel 661 keer gelezen

Brielle - De vestingwallen worden steeds mooier. Voor een heel groot deel komt dat door de inspanningen van de 12 mannen van de Werkgroep Kanonnen en Affuiten. Bij de jaarvergadering van de Historische Vereniging op 24 april kwamen leden Koos Steentjes en Sander van 't Verlaat wat vertellen over hun werkzaamheden.

Toen ze in 2013 startten, bleken de kanonnen er behoorlijk verwaarloosd bij te staan. Het was een heel leerproces voordat ze ze goed konden opknappen. Hoe maak je bijvoorbeeld een affuit? (het onderstel waarmee de kanonnen kunnen worden verreden). De leden verdiepten zich in timmer- en verftechnieken en konden na vallen en opstaan ook mooie wielen produceren. Het eikenhout voor de affuiten wordt besteld via de Nederlandse Spoorwegen in Duitsland. Het enthousiasme bleef enorm.

Elke maandag en donderdag om negen uur gaan ze aan de koffie en vervolgens gaan ze aan de slag met zagen, timmeren, beitsen en restaureren. Het werk is ondertussen uitgebreid met alles wat er ooit op de wallen gebouwd is. Zo werd het kruithuis op bastion II compleet gerestaureerd, en werden bunkers opgeknapt. Buitengewoon triest is dan ook het vandalisme aan hun pronkstuk bastion V dat de dag daarvoor had plaatsgevonden. Hoe dan ook, ze gaan door, want er staan nog heel wat plannen op stapel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant