Afbeelding
Foto: PR

Wat zijn strijkvrije overhemden?

Actueel 279 keer gelezen

Wanneer je 's ochtends haast hebt, is het vervelend om je overhemd nog te strijken. Dit probleem kun je oplossen met strijkvrije overhemden. Maar wat is een strijkvrij overhemd precies? Strijkvrije overhemden zijn een genot voor iedere man die niet van strijken houdt. Maar hoef je dan echt niet te strijken? Is het overhemd van een speciaal materiaal gemaakt? Hoe was je strijkvrije overhemden precies? Is dit wat je je afvraagt? Lees dan snel verder!

De reden dat 100% strijkvrije overhemden niet bestaan
Het grootste deel van de aanbieders van overhemden zeggen dat een volledig  strijkvrij overhemd  niet bestaan. Ze willen geen loze beloften doen en vertellen je waarom. Neem bijvoorbeeld Eton. Eton zegt: "De belangrijkste reden waarom wij geen 100% strijkvrije overhemden maken: ze ademen niet. Daarnaast zijn de overhemden gemaakt met ammonia en verliezen waarschijnlijk de strijkvrijheid na ongeveer 20 wasbeurten." Jacques Britt zegt: "Wij naderen strijkvrij met onze overhemden." Dat lijkt de beste omschrijving.

Op welke manier worden de strijkvrije overhemden geproduceerd?
Om het overhemd te dwingen om na het wassen terug te gaan naar de originele strijkvrije staat, kiezen sommige merken om de overhemden te weven onder spanning. Het katoenen draad wordt gespannen (onder druk gezet) en daarna snel vast geweven. Doordat er spanning op het draad blijft staan, wilt de stof zichzelf terugplooien. Dit zorgt ervoor dat het overhemd er na het wassen weer goed uit ziet.

Een andere manier om de overhemden strijkvrij te krijgen, is door ze met synthetisch draad te weven. Het overhemd heeft dan een luchtige weving, met af en toe een synthetisch draad er doorheen. Het nadeel van deze weving is dat het overhemd minder ademt. Er kan daardoor een beetje zweetlucht in je shirt blijven zitten als je er in gezweet hebt.

Daarna wordt er gebruik gemaakt van een chemisch 'badje'. Het overhemd wordt er in ondergedompeld en krijgt hierdoor zijn strijkvrije eigenschap. Uit onderzoek is gebleken dat dit 'badje' schadelijke stoffen kan bevatten, daardoor wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een mildere versie.

Op welke manier was je een strijkvrij overhemd?
Na het wassen is het belangrijk om het overhemd meteen op te hangen om te drogen. De stof wordt naar beneden getrokken door het gewicht van het water. Kreukels die tijdens het wassen zijn ontstaan, zullen hierdoor verdwijnen. De volgende tips helpen ook:

  • Was je overhemden niet warmer dan 40 graden. 30 graden is al voldoende voor de meeste overhemden. Je kunt in het label van het overhemd terugvinden hoe warm de wasmachine moet staan ingesteld.
  • Centrifugeer langzaam, maximaal 600 toeren.
  • Geef het overhemd ruimte, een volle wasmachine werkt niet.
  • Sla het overhemd eerst goed uit en laat hem vervolgens drogen op een hanger.

Kortom, een strijkvrij overhemd bespaart tijd wanneer je de gebruiksaanwijzing goed hebt doorgenomen. Ben je nieuwsgierig geworden naar strijkvrije overhemden? Neem dan een kijkje op overhemden.com, dé specialist in strijkvrije overhemden!


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant