Bloemrijke akkerranden. Foto: Jolanda Groeneberg.
Bloemrijke akkerranden. Foto: Jolanda Groeneberg. Foto: Jolanda Groeneberg

Lint van bloemrijke akkerranden kleurt Voorne-Putten

Actueel 278 keer gelezen

Dit jaar doen weer veel boeren mee aan het inzaaien van bloemrijke akkerranden. Een initiatief van de agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten die dit jaar 15 jaar bestaat. Wie vanaf eind juni door de polder fiets kan hier van genieten.

De bloemenranden trekken roofinsecten aan, de natuurlijke vijanden van de plaaginsecten die het op de gewassen voorzien hebben. De boer hoeft hierdoor minder insecticiden te gebruiken. Bovendien leven er veel insecten in de (onbespoten) bloemenranden die op hun beurt weer vogels aantrekken. Ook het leven in de sloten profiteert van deze natuurlijke manier van gewasbestrijding. De actie is wegens groot succes van vorig jaar herhaalt. Zowel de boeren als bewoners van Voorne-Putten en toeristen waarderen de kleurrijke randen in het agrarische landschap zeer.

15 jaar
Natuurlijk Voorne-Putten zet zich al 15 jaar in om het mooie natuur- en cultuurlandschap van Voorne-Putten in stand te houden. Meer dan 200 leden, waaronder boeren, tuinders en burgers, werken daarbij nauw samen. Ook de provincie, natuurorganisaties, toeristische organisaties en de gemeenten op Voorne-Putten zijn betrokken. Elk jaar wordt 'de groene kaart', ook wel de 'koeienkaart' uitgegeven met alle ondernemers die een groen Voorne-Putten een warm hart toedragen. De kaart is te verkrijgen via de aangesloten ondernemers en op de gemeentehuizen. De jeugd wordt intensief betrokken via allerlei scholingsprojecten en het inmiddels bekende Pieperpootproject met bijbehorende Pieperpootbokaal. Hiervoor zijn altijd vrijwilligers welkom. Wie op de hoogte wil blijven van alle activiteiten volgt Natuurlijk Voorne-Putten via Facebook.com/natuurlijk.voorneputten.

Fotowedstrijd met leuke prijzen
Om te vieren dat de agrarische natuurvereniging dit jaar 15 jaar bestaat, vraagt Natuurlijk Voorne-Putten iedereen vanaf eind juni zijn of haar mooiste foto van de bloemrijke akkerranden te delen. De locaties zijn te vinden op www.natuurlijkvoorneputten.nl. Wees creatief en leg Voorne-Putten op z'n mooist vast. Deel je foto(s) via Facebook.com/natuurlijk.voorneputten of tag @NatuurlijkVoorne-Putten. Je kunt de foto ook direct sturen naar secretariaat@natuurlijkvoorneputten.nl (met toestemming om deze te gebruiken voor promotie van het 15 jarig bestaan). Onder de mooiste, grappigste en meest ontroerende foto's worden de hele zomer door leuke prijzen verloot. Bijvoorbeeld een familiezak patat van Farm Frites, een zuivelpakket van Melkveebedrijf Van Leeuwen in Heenvliet, een wijnpakket van Wijndomein Vier Ambachten in Simonshaven of een nachtje kamperen in het Voedselbos Nieuwen Noord in Oudenhoorn.Wie dit jaar een leuke prijs ter beschikking wil stellen en volgend jaar als lid op de groene kaart wil staan, kan een bericht sturen naar secretariaat@natuurlijkvoorneputten.nl.

De organisatie vraagt fotografen die ook mensen in de bloemrijke akkerranden willen fotograferen dit met respect voor de gewassen te doen. Wie overweegt om een serieuze trouw- of gezinsreportage in de bloemen te maken is vanaf juli van harte welkom op Camping Zonnehoeve in Oudenhoorn. Delen van het voedselbos achter de camping zijn ingezaaid met het bloemenmengsel en het terrein is goed toegankelijk voor bezoekers.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant