Ione en Liz, leerlingen van OBS Meester Eeuwout, dragen een zelfgemaakt gedicht voor
Ione en Liz, leerlingen van OBS Meester Eeuwout, dragen een zelfgemaakt gedicht voor

Thema van de 4 mei herdenking in Brielle: 'Geef vrijheid door'

Actueel 458 keer gelezen

Brielle – Zaterdag 4 mei werden in Brielle en Zwartewaal de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Een bijzonder grote groep mensen kwam naar de Sjoel en de Catharijnekerk om de 4 mei-herdenking bij te wonen. In de Sjoel werden gedichten werden voorgelezen en de namen van Joodse slachtoffers gedeclameerd. Na de ontmoeting in de Sjoel, volgde een stille tocht naar het herdenkingsmonument voor de gevallenen bij de St. Catharijnekerk, begeleid door Libertatis Primitiae. Hier werden door vier leerlingen van OBS Meester Eeuwout: Eline, Ties en Ione en Liz gedichten voorgedragen die ze zelf hadden gemaakt. Burgemeester Gregor Rensen stond stil bij de slachtoffers die er tijdens de tweede wereldoorlog gevallen zijn in Brielle: de weggevoerde en vermoorde Joodse medebewoners, de vermoorde verzetsstrijders en de twintig mannen, vrouwen, meisjes en jongens die op 4 maart 1943 omkwamen door een afgezwaaide bom die terecht kwam op de Vakschool voor Meisjes en de Ambachtsschool.

Geef vrijheid door
Het thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor de periode 2016-2020 is 'Geef vrijheid door' en het deelthema voor 2019 is: 'In vrijheid kiezen'. Gregor Rensen haakte op dit thema in in zijn toespraak: "Wat is vrijheid heerlijk en wat kunnen we er in ons land van genieten. In Nederland mogen wij ons eigen bestuur kiezen, onze eigen mening verkondigen, onze eigen vereniging of politieke partij oprichten en ons eigen geloof of politieke overtuiging belijden. Wij mogen actie voeren en demonstreren. Wij kunnen in vrijheid voor onze seksuele geaardheid uitkomen. De oorlog ligt nu bijna 75 jaar achter ons. Uit overlevering weten we hoe de generatie die de oorlog heeft meegemaakt de politieke onderdrukking en onvrijheid voelde. Hoe je op je woorden moest passen en je andere mensen niet zonder meer kon vertrouwen. De vrijheid die we nu hebben, is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Het kostte jaren van strijd om die vrijheid te bereiken. Sommige verworvenheden zijn nog niet eens zo lang geleden tot stand gekomen en zijn nog lang geen gemeengoed voor iedereen. Vrijheid en democratie zijn kwetsbaar: we merken het aan groeiende signalen van racisme; de mindere tolerantie voor afwijkende levensstijlen en de onverbloemde haatgevoelens en bedreigingen die worden geuit via de sociale mede." De burgemeester besloot met een oproep waakzaam te zijn op ontwikkelingen die kunnen leiden tot onvrijheid, ongelijkheid en uitsluiting. Na twee minuten stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus, werden kransen gelegd, namens het college van B&W, een deputatie van de basischooljeugd en het Brielse bevrijdingsfestival. Scoutinggroep Bas 't Hart deelde rozen uit om bij het monument te leggen.

Zwartewaal
In Zwartewaal werd de gevallenen herdacht bij het monument aan de haven en gedichten voorgelezen door leerling van OBS 't Want. Er werd een toespraak gehouden door loco-burgemeester Robert van der Kooi. Ensemble Brassband Rijnmond begeleidde de plechtigheid. De herdenking werd afgesloten met een bijeenkomst in de Martinuskerk.

Stille tocht begeleid door Libertatis Primitiae vanaf de Sjoel naar het monument voor de gevallenen
Scoutinggroep Bas 't Hart deelde rozen uit voor alle aanwezigen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant