Het re-enactment team vormde met vlagvertoon een erewacht voor de gevallenen
Het re-enactment team vormde met vlagvertoon een erewacht voor de gevallenen

Herdenkings- en bevrijdingsconcert in St. Catharijnekerk

Actueel 577 keer gelezen


Brielle – In aansluiting op de herdenkingsplechtigheid op 4 mei voor de gevallenen, vond er zaterdag in een tot de laatste plaats bezette Catharijnekerk een herdenkings- en bevrijdingsconcert plaats.

Het concert dat door de gemeente gratis wordt aangeboden aan alle Briellenaren is na vier jaar langzamerhand een waardevolle traditie geworden. Voor de organisatie ervan wordt samengewerkt met Het Randstedelijk Mannenkoor (HRM) onder leiding van Arjan Breukhoven.

Het werd een schitterende avond, met naast het optreden van Het Randstedelijk Mannenkoor ook optredens van het Cui-orkest onder leiding van Arie Stolk, tenor Marten Smeding en organist Matthijs Breukhoven.

In de stampvolle met vlaggen van de geallieerden gedecoreerde Catharijnekerk werd gestart met herdenkingsliederen voor de gevallenen. Een re-enactmentteam van Amerikaanse soldaten vanuit het bevrijdingsfestival vormde daarbij een 'honor guard', een erewacht met vlaggen voor het koor. Onzichtbaar voor de toeschouwers deed een andere groep hetzelfde in de zijbeuken van de kerk. Burgemeester Gregor Rensen had al in zijn openingswoord zijn vreugde uitgesproken dat het bevrijdingsfestival na een afwezigheid van een jaar weer doorgang had kunnen vinden.

In de loop van het concert volgde er een overgang naar meer feestelijke muziekstukken. Het Randstedelijk Mannenkoor en het Cui-orkest gingen samen een uitdaging aan met een bijzondere bewerking van Arjan Breukhoven van het Going Home uit de 9e symphonie van Dvorak "from the new world".

Ovationeel applaus
Tenor Marten Smeding, die onder andere bekend is van zijn samenwerking met wereldberoemde dirigenten als Ricardo Chailly en Simon Rattle, kreeg een bijna ovationeel applaus toen hij begeleid door Arjen Breukhoven op de piano, als een ware 'heldentenor' twee liederen van Verdi zong. En dat, terwijl hij, zoals voorzitter van het Het Randstedelijk Mannenkoor, Ger Beikes, in zijn slotwoord meldde, eigenlijk al gestopt is met zijn carrière als zanger.

Volgend jaar weer?
De voorzitter van HRM gaf in ieder geval een hint daarvoor aan burgemeester Gregor Rensen toen hij zei dat hij hoopte dat volgend jaar het concert nog luisterrijker zal worden. Dan zal het namelijk 75 jaar geleden zijn dat Nederland is werd bevrijd . Van zijn kant beloofde hij de burgemeester dat alle zangers van het HRM dan extra feestelijk zullen verschijnen met een feestelijke rood-wit-blauwe decoratie op hun kleding en een rood-wit-blauwe aankleding van de kerk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant