Foto: Screenshot YouTube/AvroTros
Foto: Screenshot YouTube/AvroTros

Hellevoetsluis is zó trots! Onze Duncan Laurence wint Songfestival 2019

Actueel 702 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wat een overwinning voor 'onze' Duncan! Wat was het spannend! Tot op het laatste moment zat Hellevoetsluis, en natuurlijk de rest van Nederland,  op het puntje van de stoel voor de ontknoping van het Eurovisie Songfestival 2019.

Duncan was vanaf de presentatie van zijn nummer Arcade favoriet bij de bookmakers. Van de landenjury kreeg hij gisteravond in totaal 231 punten waardoor hij op een derde plaats terechtkwam. Maar hij heeft de winst van het Eurovisie Songfestival uiteindelijk met een ruim puntenverschil binnen weten te slepen: dankzij de publieksjury eindigde hij op 492 punten. Italië werd tweede en Rusland kwam op een derde plaats terecht.  Zweden, een van de andere kanshebbers volgens de bookmakers, werd uiteindelijk pas zesde door een tegenvallende score bij de publieksstemmen.

Op het podium nam Duncan de trofee aan uit handen van Netta de Israëlische winnares van vorig jaar. "This is for dreaming big. To music first, always!", sprak hij.  In het interview met de Nederlandse commentatoren Jan Smit en Cornald Maas:  "Ik weet niet wat ik moet zeggen, echt niet", gaf hij zichtbaar geëmotioneerd en overdonderd door de uitkomst van de rollercoaster waar hij maandenlang heeft ingezeten.  Met deze overwinning is hij nog meer een inspiratie voor vele anderen; het kan zomaar gebeuren.  "Het gaat om de muziek. Dus alsjeblieft pak die pen op, pak die gitaar, of dat keyboard. Want je ziet: het kan!" Er gaan al geluiden op om Duncan te huldigen en waar zou dat nou beter dan in zijn eigen hometown  Hellevoetsluis waar hij opgroeide.

 De laatste keer dat Nederland winnaar werd van het Songfestival is 44 jaar geleden, in 1975, toen won Teach-In met het nummer Ding- a-Dong.  De overwinning in Tel Aviv betekent dat het Songfestival volgend jaar in Nederland gehouden zal worden. Verschillende steden, onder meer Rotterdam en Amsterdam,  hebben al aangegeven het Songfestival te willen 'hosten'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant