Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Scholieren gaan ‘de boer op’ tijdens Sportpolderdag

Actueel 427 keer gelezen

Abbenbroek – Met het met een riek doorprikken van een enorme ballon, opende burgemeester Van Oosten gistermorgen de 17e editie van de Poldersportdag voor basisscholieren uit de bovenbouw. De dag is bedoeld om kinderen op een leuke en sportieve manier kennis te laten maken met land- en tuinbouw en daaraan gerelateerde zaken.

Bijna 180 leerlingen van basisscholen uit Brielle, Geervliet, Oudenhoorn en Zuidland, zullen aan het eind van de Poldersportdag veel hebben geleerd over onze voedselvoorziening. Tijdens de tocht langs de verschillende onderdelen, moeten ze ook laten zien hoe sterk ze zijn en mogen ze van alles proeven wat vers van de boerderij komt. De Sportpolderdag bestaat uit 12 onderdelen, waarbij elke 20 minuten wordt gewisseld.

Kinderen weten vaak niet meer waar hun eten vandaan komt. De agrariërs die tijdens de Poldersportdag dag hun bedrijf openstellen, proberen daar verandering in te brengen. Ze laten onder andere zien hoe een aardappel groeit en wat voor machines er worden gebruikt om ze te rooien en een jager vertelt over waarom er gejaagd moet worden en geeft een demonstratie met zijn honden. 'Hoe en waar naar toe wordt overtollig water op Voorne afgevoerd, hoe ziet tarwe er uit, wanneer worden aardappels gepoot, welke dieren worden beschermd of afgeschoten en waarom is dit belangrijk voor land- en tuinbouw, hoe wordt het land bewerkt voordat er een gewas op kan groeien', zijn enkele dingen die worden uitgelegd. Ook wordt gekeken bij het schapen scheren en krijgen de scholieren een rondleiding en uitleg op een veehoudersbedrijf. Ondertussen moeten ze ook zelf de handen uit de mouwen steken; zo wordt een koe gemolken, doen ze een spelletjes hindernisbaan en is er spijkerbroekhangen.

Elk van de 12 schoolteams heeft een prachtige agrarische naam, zoals onder andere de aardbeien, geiten, zonnebloemen, uien, varkens, paprika's en de kippen, en wordt naast een docent van de school begeleid door een agrarische vrijwilliger van de Commissie 'Boeren en Tuinders Voorne-Putten'. Het sportiefste team wordt beloond met de Polderbokaal, de uitslag hiervan zal op 21 juni bekend worden gemaakt. Tussendoor wordt er melk gedronken, zelfgebakken patat gegeten en is er voor alle deelnemers een heerlijk ijsje. Én, vies worden mag!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant