Robert Lakeman, lid sinds 2000 en nu negen jaar voorzitter (Foto: Martin van Gurp)
Robert Lakeman, lid sinds 2000 en nu negen jaar voorzitter (Foto: Martin van Gurp)

Schietvereniging De Geuzen spring eruit!

Actueel 1.676 keer gelezen

Brielle kent vele verenigingen. Eentje die er uitspringt is schietvereniging 'de Geuzen'. Het is een bijzondere club met een uniek verenigingsgebouw.

Robert Lakeman, lid sinds 2000 en nu negen jaar voorzitter, vertelt enthousiast over 'zijn' vereniging. Hoewel hij een drukbezet man is, zijn we al snel een half uur verder. Wij zijn in het verenigingsgebouw; de voormalige sloepenloods aan het Maarland. Schitterend gelegen en eenmaal binnen, zie je een verrassend mooi en met smaak ingerichte ruimte. Er zijn niet alleen schietbanen, maar ook een ruime bar met daarvoor tafels en stoelen, prijzenkast, antieke wapens en foto's van een roemrucht verleden. Het ziet er gezellig uit. "Dit is sinds 1973 ons onderkomen. En dat helemaal tot onze tevredenheid. Maar we hebben wel behoorlijk hoge vaste lasten die stevig drukken op onze begroting."

Oud-burgemeester Huurman van Brielle opende het pand en mocht onder begeleiding aanleggen voor een aantal schoten. "Hij scoorde vijf maal tien punten. Hij was super verrast. Maar wat hij niet wist, was dat zijn schietkaart was voorbewerkt. Daar hebben we met z'n allen hartelijk om gelachen."

'De Geuzen' hebben zo'n 150 leden. Er is een aparte jeugdafdeling. Als je 14 jaar bent mag je lid worden. Nieuwe leden zijn, ondanks het behoorlijke aantal nu, erg welkom. "Mannen of vrouwen; wij maken geen onderscheid," lacht Lakeman. Alle nieuwe leden worden gescreend en krijgen een opleiding van gecertificeerde docenten, waarbij veiligheid voorop staat. "Dat moet ook wel, want ieder lid heeft een wapenvergunning. Wij weten dat we daarmee bevoorrechte burgers zijn. Wij dragen een bijzondere verantwoordelijkheid, waar we ons heel erg van bewust zijn." De vereniging kent een interne competitie en meet haar vaardigheden met regelmaat met andere schietverenigingen. Ook kunnen leden zich individueel voor regio- of landelijke wedstrijden inschrijven. "Een van de leden is van Europees niveau," zegt Lakeman trots. "Wij kennen de Leen van Dalen trofee, genoemd naar onze erevoorzitter die in 2013 overleed. Die man eren we, want hij heeft voor onze vereniging heel veel betekend." Het gaat om een mooie grote beker, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een verenigingslid die zich extra verdienstelijk heeft gemaakt voor 'de Geuzen'.

Elke dinsdag- en vrijdagavond gaan de deuren van de sloepenloods open voor de wekelijkse verenigingsavonden. "Als er geïnteresseerden zijn, die denken dat 'de Geuzen' wel iets voor hen is, zijn ze van harte welkom tijdens een van die avonden. "Verstandig om dan eerst even met ons contact op te nemen. Alle gegevens die nodig zijn, staan op onze website: bsvdegeuzen.nl.'" En dan moet Lakeman er echt weer vandoor. Zijn volgende afspraak wacht, maar hij vertelde graag en uitgebreid over 'de Geuzen' en zijn liefde voor de schietsport!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant