Het team bij de finish in Hellevoetsluis
Het team bij de finish in Hellevoetsluis

Krachttoer voor hersenletsel: 640 kilometer fietsen met 30 graden

Actueel 286 keer gelezen

Zaterdag 29 juni vertrokken de die-hards van Stichting Breinpijn voor een monster fietstocht: 19 duursporters in een wielerequipe genaamd 'Mijn Band met het Brein' klommen op het zadel van hun racefiets.

Er zouden 645.900 meters – dat is meer dan 640 kilometer – non-stop gefietst gaan worden. De meters staan voor 645.900 mensen met niet aangeboren hersenletsel. "We fietsen dus 'een meter per mens' en de wielerequipe bestaat uit 19 personen, één voor iedere duizend kinderen die jaarlijks worden geconfronteerd met NAH (19.000 kinderen per jaar)", vertelde Briellenaar Wim Fortuin, secretaris van Breinpijn, eerder dit jaar bij de aankondiging van de tocht.

Deze grote landelijke actie heet de 'Krachttoer voor Hersenletsel' en de Krachttoer werd in 24 uur non stop gereden. Elke af te leggen meter kon worden gekocht met een donatie van € 10,00 waarmee tegelijk symbolisch een van de 645.900 NAH-patiënten wordt gesponsord. Zaterdagmorgen startte de eerste ronde in Rotterdam: in 4 etappes reed men een ronde die na 12 uur en 321 km eindigde in de brandweerkazerne in Brielle. Na de warme maaltijd in de kazerne vertrokken de renners voor een aantal omlopen, afgesloten door de finishrit van Brielle naar Historyland in Hellevoetsluis. Daar aangekomen stond de teller precies op 645.900 meter. De renners, waarvan sommigen er nog opvallend fit uitzagen, werden hartelijk welkom geheten door de burgemeester van Hellevoetsluis, Milène Junius.

"Een krachttoer, dat was het", sprak de burgemeester. "In tijd, in afstand, maar ook in weersomstandigheden, mensen hoe hebben jullie het kunnen uitkiezen. Jullie hebben het volbracht, die 645.900 meter, bijna 650 kilometer. Deze prestatie hebben jullie geleverd om geld in te zamelen voor het onderzoek van BAVO Europoort, waar NAH een bekend verschijnsel is, want veel mensen worden getroffen". "Een super prestatie, ik vraag iedereen nogmaals om een groot applaus", besloot de burgemeester, waarna iedere fietser een erespeld kreeg uitgereikt.

De 19 deelnemers aan de Krachttoer komen uit het hele land. Onder andere uit Groningen, Zwolle, Maassluis, Rotterdam en Den Haag. Bram Schot is samen met Wim Fortuin afkomstig uit Brielle en zij hebben Voorne-Putten knap vertegenwoordigd!

Bram zegt dat hij eigenlijk te weinig heeft getraind, maar toch nog 4.000 trainingskilometers heeft gemaakt. Hij vertelt: "Het was vooral zaterdag erg heet en ik heb daar behoorlijk last van gehad. Maar 's nachts vanaf 1 uur ging het een stuk beter. Terugkerende stappers keken wel vreemd op als ze een groep wielrenners midden in de nacht zagen aankomen". Bram fietst overigens na de huldiging gewoon van Historyland naar huis, waarna deze held pas in de vroege avond zijn bed op zoekt.

De landelijke stichting BreinPijn – 'Helpen bij Hersenletsel' vraagt aandacht en zamelt gelden in voor de directe belangen van cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), hun relaties, familieleden en mantelzorgers. De stichting heeft een 'Innovatiefonds voor Hersenletsel' en steunt innovatieve medisch-technologische uitvindingen en projecten voor cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel. De stichting laat zich daartoe bijstaan door deskundigen uit het specialistische zorggebied voor Niet Aangeboren Hersenletsel, zowel de onmiddellijke crisiszorg, als de revalidatie, de thuis-, de mantel- en de chronische of langdurige zorg.

Maar voor alles stelt de stichting hersenletsel centraal en vraagt aandacht voor de bijzondere zorg die dat vergt, ook als cliënten zoals dat heet 'uitbehandeld' zijn. Het bestuur wordt bijgestaan door drs. Jenny Palm, neuropsycholoog, orthopedagoog, NAH-specialist en publicist van vele toonaangevende werken op het gebied van hersenletsel.

Video: Filmplatform De Eenhoorn

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant