Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

In gesprek

Actueel 214 keer gelezen

Tegenwoordig gaan bestuurders steeds meer met inwoners in gesprek. En dat is fijn. Maar wel lastig. Want waarover mogen we wel en waarover niet meepraten? Wie maakt uit welke informatie relevant is? Hoe weet je of 'meesprekers' het hebben over feiten of over emoties? Wie worden er in dit soort processen vertegenwoordigd? Hoe groot zijn die groepen?

In Brielle is er commotie over de herinrichting van de binnenstad. Welke oplossing is de beste voor een goede verkeerscirculatie? Wat is mooi, wat is lelijk? De een vindt dit, de ander dat. Er is al veel over gesproken, maar nu is het zover gekomen dat sommige raadsleden zich afvragen of het college doof is. We hopen (en verwachten) toch allemaal van niet, maar dat hier iets niet lekker loopt in de communicatie is wel duidelijk.

In Westvoorne morren mensen over plastic in de straten. De containers, de zakken, het los verwaaide spul. De discussie laaide weer op toen bekend werd dat het tegenwoordig mogelijk is om nascheiding bij de afvalverwerker te laten uitvoeren in plaats van bronscheiding te eisen van particulieren. De gemeente stelt dat de eerder gekozen oplossing hier de beste is. Buurgemeente Hellevoetsluis is echter wel van plan de gemaakte keuze te heroverwegen.

Hoe moeten dit soort zaken aangepakt bij een toekomstige samenvoeging? Voorlopig hebben veel mensen daar nog weinig zin in. Uit een recente enquête bleek dat Westvoornaars kiezen voor zelfstandigheid. Wél werd bij de uitkomst vermeld dat er ook inwoners zijn die liever een samenwerkingsverband of een fusie zien. Nog een spontane tip die meegegeven werd: niet te veel haast! Nu kun je de Voornse gemeentes van alles voor de voeten gooien, maar van een overhaaste beslissing op dit punt kunnen we ze moeilijk beschuldigen. De enquête werd uitgezet in het burgerpanel. Hoeveel leden telt het panel? Wie zijn dat? Wat is hun deskundigheid? Wie vertegenwoordigen ze? Onmogelijk te achterhalen. Dat emoties een grote rol spelen is zeker.

Dat zal ook bij het volgende punt het geval zijn. Binnenkort gaat de gemeente Westvoorne in gesprek met inwoners en ondernemers over het onderwerp Veiligheid. Ook daar denken (en voelen) mensen heel verschillend over. Weinigen zijn bang voor woninginbraken. Die vinden vooral plaats in stedelijke gebieden, zoals Spijkenisse, denkt men. Tótdat er een inbraakgolfje door de gemeente trekt. Dan veranderen de meningen over inbraakveiligheid pijlsnel.

De storing bij het landelijke noodnummer 112 droeg niet bepaald bij aan ons veiligheidsgevoel. Geen enkele gemeente kan daar iets aan doen. Maar in onze omgeving rakelde het meteen weer andere vragen op. Hoe zit het met de aanrijdtijden van de ambulances? De bereikbaarheid van de huisartsenpost? Het gemis van een volwaardig ziekenhuis? Dat werd onlangs onderzocht door een bureau. Conclusie: de kwaliteit van de acute zorgketen op Voorne-Putten is 'goed geborgd'. Geborgd. Akelige onderzoeksbureauterm. Wat zit daar achter? Verder lezend: 'deze staat wel onder druk'. Aha! We dachten al zoiets. Nog verder lezend: 'net als bij andere regio's'. Toch weer een geruststelling.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant