Afbeelding
Foto: Peter de Jong

De Jong en Schouten winnen in Abbenbroek

Actueel 304 keer gelezen

Abbenbroek- Thalita de Jong heeft de 39e uitgave van de Wielerronde van Abbenbroek voor elite/belofte-vrouwen gewonnen. De eliterenster uit Hoogerheide liet in de sprint de talentrijke Lonneke Uneken en Natalie van Gogh achter zich. Bij de elite/beloften/amateurs soleerde Remco Schouten naar de overwinning. Raymond Kreder en Nils Wolffenbuttel maakten het podium compleet.

Dan Rolandus

''Ik was blij dat Lonneke er nog bij kwam, want anders had het nog een zwaar karwei geworden'', verklaarde Thalita de Jong. Na 10 kilometer trok Natalie van Gogh (Biehler Pro Cycling Team) uit Nieuw-Vennep de aanval en kreeg Thalita de Jong uit de Belgische crossformatie Chevalmeire Cycling in haar wiel mee. De talentrijke Veendamse Lonneke Uneken (Hitec Products) sloot een ronde later aan. De Dirkslandse Marjolein van 't Geloof (Alé Cipollini) en Claudia Jongerius (Belco-Van Eyck) probeerden tevergeefs de harde wind te trotseren om bij het geoliede drietal te komen. Zo leidde ook een poging van de Brielse Marieke van Witzenburg (Jos Feron) weer terug in het peloton. Wereldkampioene veldrijden 2016 Thalita de Jong uit Hoogerheide trok de sprint aan en maakte het voor Lonneke Uneken en Natalie van Gogh zelf af. ''Ik had gelukkig geen last van mijn rug, maar had wel kramp. Het was met z'n drieën vooruit vooral bijblijven. Toen wij eenmaal een gat hadden geslagen was ik al blij als ik derde zou worden. Ik ben de sprint met alles of niets aangegaan en heb het uiteindelijk gehouden, was daar heel blij mee.'' Nationaal strandkampioen Natalie van Gogh stelde zich tevreden met de derde plaats. ''Ik heb drie criteriums (tweede in zowel Lekkerkerk als Honselersdijk, DR) gereden en drie keer stond ik op het podium en daar ben ik best tevreden mee. Bovendien was het met die wind best afzien in Abbenbroek.'' Marieke van Witzenburg uit Brielle finishte als vijfde, de Zuidlandse Chanella Stougje (Hitec Products) belandde met de elfde plaats net buiten de top-10.

Remco Schouten
Remco Schouten uit Ammerstol soleerde in de laatste ronde van de miniklassieker in Abbenbroek voor elite/beloften/amateurs onder toeziend oog van wielerlegende Joop Zoetemelk naar de overwinning. De elitecoureur van Jan van Arckel, in de winter een vooraanstaand marathonschaatser, maakte al vroeg in de koers deel uit van een kopgroep van twaalf man met verder Robert Berk, Sjors Handgraaf, Niels Immerzeel, Koos Jeroen Kers, Thomas Nieland, Jarri Stravers, Robin Wennekes, Nils Wolffenbuttel en de regiorenners Marco Geleijnse (PRC Delta/Lindeloof) uit Hellevoetsluis en de Spijkenissers Jordi Talen (UWTC de Volharding) en Olivier van Pelt (Jan van Arckel). De koplopers leken op te gaan voor een plaats op het podium. Maar in de laatste ronde sloot er een groepje aan. Dat was het sein voor Remco Schouten om te vertrekken en solerend naar de overwinning te rijden. Raymond Kreder (Team Ukyo) uit Oudenbosch won de sprint van de groep door Nils Wolffenbuttel (VolkerWessels-Merckx) uit Nigtevecht achter zich te laten. ''Ik miste de slag, liet me verrassen, maar door een flinke inspanning sloten we in de laatste ronde aan op het moment dat Remco Schouten was vertrokken. De tweede plaats was vervolgens het hoogst haalbare'', aldus Raymond Kreder. Jordi Talen, de winnaar van de Ronde van Kralingen, greep met een vierde plaats net naast het podium. Olivier van Pelt uit Spijkenisse finishte als tiende. ''Ik was dichtbij huis sterk gemotiveerd om goed te rijden in Abbenbroek. We waren als snel met vijf man weg waarna er nog zeven man aansloten. We hebben het tot aan de laatste ronde volgehouden. Ik heb het in de laatste ronde met drie anderen nog geprobeerd weg te komen, maar toen kwam Schouten en hij ging er op en erover. Daarachter sloot er nog een groep aan. In de sprint zat ik nog net bij de eerste tien en ben daar dik tevreden over'', aldus de renner van Jan van Arckel.
John Roos (Cyclingteam Flakkee) uit Middelharnis zegevierde met een jump bij de sportklassers. Jeroen Wesselius uit Zoetermeer werd tweede en Rotterdammer Menno Driesse derde. De best geklasseerde regiorenner was Jan Kees den Hartog uit Zuidland op de twaalfde plaats.

Kijk voor het laatste lokale sportnieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant