Afbeelding
Foto: PR
Video

De Watersnoodramp van 1953

Historie 1.116 keer gelezen

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw.  Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden.

Zaterdagmiddag, 31 januari 1953, steekt er een stevige wind op. Het KNMI waarschuwt op de radio voor een tijdelijke zware storm, die kan leiden tot gevaarlijk hoog water. Veel haalt de waarschuwing niet uit, want de meeste waterschappen zijn niet geabonneerd op de dienst voor stormwaarschuwingen en niet iedereen heeft een radio of telefoon. Omdat de storm langzaam uitgroeit tot een noordwesterstorm van windkracht tien (orkaankracht) raken steeds meer schepen op de Noordzee in nood. De verwachte eb blijft uit, het water staat even hoog als bij vloed. En dat terwijl niet alleen de vloed nog moet komen, het is ook springtij, waardoor het water tijdens de vloed nog hoger zal komen te staan. Het springtij wordt verwacht om vier uur ‘s nachts.

1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden vernield.

Onderstaande link van Eenhoorn Platform Productions geeft een verslag van de eerste gebeurtenissen die 67 jaar geleden plaatsvonden en de afschuwelijke gevolgen daarvan.  


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant