Afbeelding
Foto: Jos Uijtdehaage

Officier van Justitie roept getuigen op zich te melden

Juridisch 875 keer gelezen

Rotterdam - Vanmiddag werd bekend dat de bedreigde getuige in de zaak Toledo verklaard heeft dat de broer van de verdachte in deze moordzaak en een vriend betrokken zijn bij de dood van Caroline van Toledo. In het verleden zijn deze mannen ook als verdachten beschouwd, maar de zaken zijn destijds wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Naar aanleiding van deze getuigenverklaring en de verklaring van een andere getuige, die verklaard heeft dat van M. hem verteld wat er die betreffende avond in Oostvoorne is gebeurd, heeft het OM al stappen gezet tot een aanvullend DNA onderzoek. Dat onderzoek moet uitwijzen of de onbekende DNA sporen van één van deze mannen zijn.

De getuigen geven aan dat ze bang zijn en zich bedreigd voelen door Leon van M. die kwaad werd over deze beschuldiging. Hij ontkende iemand te bedreigen en juist alle voorwaarden netjes na te komen. Na zijn werk gaat hij netjes naar huis en laat zich nergens zien. Hij heeft juist werk buiten de regio gezocht en doet ook zijn boodschappen in Rotterdam want de sfeer is er in de regio niet beter op geworden zo liet hij weten. Ook het gebiedsverbod komt hij na. 'Ik heb niets meer te zoeken in Oostvoorne.'

Het OM wilde van M. eigenlijk weer in de cel hebben. Enerzijds vanwege de dreiging die de getuigen voelen, anderzijds omdat het OM vindt dat er sprake is van vluchtgevaar. Van M. vroeg om verruiming van de tijd dat hij van huis mag, zodat hij meer kan werken. Volgens het OM was uit de overgelegde papieren niet op te maken dat het om een betaalde baan ging. 'Hij vraagt om verruiming van de vrije uren zodat hij kan doen en laten wat hij wil.' Voor het OM een teken dat het vluchtgevaar aanwezig is, net als 12 jaar geleden toen van M. in Duitsland werd aangehouden voor het kraken van een kluis.

De rechtbank ging niet mee in het verzoek om van M. weer achter de tralies te zetten. Zijn vrije uren worden uitgebreid, maar enkel van maandag t/m zaterdag, zodat hij zijn werkzaamheden kan uitbreiden en er kans is op een betaalde baan.

Op 13 september gaat de rechtbank verder met deze zaak. Dan start te inhoudelijke behandeling met het horen van de getuigen. Het Officier van Justitie deed tijdens de zitting nog een dringende oproep aan een ieder die iets weet over deze zaak om zich te melden bij het OM.

Uit de krant